Es registra un terratrèmol de 4,8 graus

La xarxa de vigilància volcànica de seguiment 24 hores de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) va detectar durant el dimarts un total de 76 sismes associats a l’erupció del volcà de Cumbre Vieja a La Palma –una vintena d’aquests, amb magnitud superior a 3 (mbLG)–.

En concret, la màxima magnitud registrada va ser de 4,8 (mbLg), la més alta fins ara. Correspon a un terratrèmol localitzat al sud-oest del municipi de Villa de Mazo a les 22.58 hores.

Amb intensitat IV EMS i una profunditat de 39 km, aquesta tremolor es va notar en nombrosos nuclis de tota La Pama i, fins i tot, en alguns punts de Tenerife, com Icod de Los Vinos o El Ortigal, a La Laguna.

Durant la nit s’han detectat 14 sismes, el més potent de 3,4 mbLg, localitzat al nord-est del municipi de Fuencaliente a les 2.54 hores.

UN MES DESPRÉS

Un mes després de l’inici de l’erupció volcànica, continua l’emissió de magma seguint un patró similar al dels últims dies. Des de la direcció del Pevolca se segueix especialment l’evolució de les colades més septentrionals.

La més propera al mar, que discorre al sud de la muntanya de La Laguna, es troba a menys de cent metres de la costa. Quan arribi a aquesta zona, caldrà confinar els nuclis de San Borondón, La Condesa, Marina Alta, Marina Baja i el nucli de Tazacorte, en previsió de l’emissió de gasos pel contacte de la lava amb el mar.

Quant a la qualitat de l’aire, la capa d’inversió tèrmica seguirà en cotes baixes fins al proper dia 22, la qual cosa impedeix la dispersió de gasos i partícules en suspensió i afecta especialment a El Paso. Es manté la recomanació de confinar-se per als veïns i l’ús de mascareta FFP2 o superior, en cas d’haver de sortir al carrer.

La superfície afectada per l’erupció arriba a les 779,89 hectàrees i l’amplària màxima entre els punts extrems de les colades es manté en uns 2.900 metres, encara que amb zones sense danys.