Es confirmen els primers casos d’òmicron a Catalunya

Salut confima que s'han registrat alguns casos i s'ha detectat en aigües residuals

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha assegurat aquest dimarts que s’han registrat “alguns casos” de la variant òmicron de covid-19 a Catalunya i que també s’ha detectat en aigües residuals.

Ha admès que aquesta variant és un element de preocupació i ha explicat que han començat a cribrar el 20% de les mostres: “I apareixerà, serà una variant que probablement s’acabarà imposant”, ha dit interpel·lat en el ple del Parlament per la socialista Assumpta Escarp.

Després de les crítiques d’Escarp per haver posposat l’obligatorietat del certificat covid a restaurants, gimnasos i residències per uns problemes informàtics, Argimon ha dit: “Si hem necessitat més temps, necessitem més temps, i si hem de rectificar, he rectificat, ja ho faig jo, cap problema”.

I ha cridat a “posar en la justa mesura el que és el certificat digital, que és una mesura més, no la mesura” ni l’única per combatre la pandèmia, ja que s’ha d’afrontar amb un conjunt de mesures, segons el conseller.

Escarp ha criticat la gestió d’aquesta mesura i que es posposés “fins que la república digital del vicepresident Puigneró pugui facilitar” el certificat –serà obligatori a partir de divendres–, i ha advertit que haver endarrerit la mesura dona ales als negacionistes.

Salut diu que dos casos sospitosos podrien ser d’òmicron

La Conselleria de Salut de la Generalitat preveu determinar divendres, quan finalitzi la seqüenciació de les mostres, si dos casos sospitosos de covid-19 que s’han detectat corresponen a la variant òmicron, tot i que els resultats preliminars “indiquen que ho podrien ser”.

En un comunicat aquest dimarts, el departament ha explicat que encara no pot confirmar “al 100%” que els dos casos sospitosos de la nova variant de coronavirus detectats a Catalunya siguin de la variant òmicron.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va explicar dilluns que estudien els casos de dues persones que van donar positiu amb un test d’antígens ràpid a l’Aeroport de Barcelona procedents de Sud-àfrica i que, per tant, són sospitosos de tenir la variant òmicron.

L’Hospital de Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona) és el centre hospitalari encarregat de la seqüenciació de les mostres i la previsió inicial de l’executiu català era tenir-ne els resultats aquest dimarts.

No obstant això, el departament ara ha aclarit que els resultats definitius es podrien saber divendres i, en espera del diagnòstic final, el Govern ha explicat que les dues persones han de complir l’aïllament corresponent perquè han donat positiu per covid-19.