Els Bancs dels Aliments de Catalunya han posat en marxa una nova edició del Gran Recapte, que té lloc aquest divendres i dissabte als mercats municipals i altres comerços alimentaris que col·laboren amb la campanya solidària. Uns 15.800 persones es mobilitzen com a voluntàries aquest cap de setmana per animar a la donació en 2.000 punts de recollida. La dissetena edició manté el format mixt, que combina la recollida física de productes amb les donacions econòmiques destinades a la compra i distribució posterior d’aliments. Els Bancs dels Aliments, amb la col·laboració de les entitats socials, arriben a 230.000 persones a Catalunya cada mes.
L'acte d'inici del Gran Recapte s’ha fet enguany al Mercat del Ninot de Barcelona. El president del Banc dels Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas, ha destacat que l'objectiu de la campanya és, a més de recaptar aliments, prendre “consciència que hi ha un sector molt important de la població que s'ho està passant malament i que està en una situació de pobresa”.
A la demarcació de Barcelona, uns 10.000 voluntaris participen en el Gran Recapte d’aquest any; uns 2.800 a Tarragona; 1.800 a Girona i 1.100 a Lleida. Identificats amb un peto blau, els voluntaris atenen les persones donants d’aliments, engresquen a participar en la campanya i informen sobre el Banc dels Aliments i sobre la situació de precarietat alimentària a Catalunya.
“Són persones que donen una bossa a l'entrada de l'establiment i que d'alguna manera venen a dir que qualsevol cosa que ens vulgueu donar serà benvinguda. Des d'un paquet d'arròs a un litre de llet, perquè en farem un repartiment i un bon ús per a les persones que ho necessiten”, ha afirmat la directora del Banc dels Aliments de Barcelona, Elisabet Viladomiu.
Els aliments recomanats per a les donacions són, principalment, llet, oli, arròs, pasta, llegum i conserves de peix, carn i productes infantils. Això sí, l’edició d'aquest any manté el format mixt de donacions d’aliments i econòmiques. En aquest sentit, alguns dels establiments comercials recaptaran aliments i també donacions monetàries a les caixes, mentre que altres només recaptaran aportacions econòmiques. Aquestes donacions monetàries es podran fer fins el 23 de novembre a través dels canals del Gran Recapte.
La classificació dels aliments recollits començarà aquest dissabte i s’allargarà uns dies per després distribuir-los a les entitats socials. El Banc dels Aliments preveu que les provisions recollides siguin suficients per garantir aliments a les persones ateses durant dos o tres mesos.
En l'acte d'inici, la secretària d’Afers Socials del Govern, Carolina Homar, ha posat el focus també en les polítiques per reduir el malbaratament alimentari i per a una alimentació saludable. “No serveix només posar un plat a taula. L'alimentació ha de ser de qualitat, saludable. Estem observant que la pobresa genera problemes alimentaris, que alhora generen problemes de salut i l'obesitat és un d'ells”, ha afirmat.
En l'acte al Mercat del Ninot, també hi han participat la comissionada de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona, Nadia Quevedo, que ha reivindicat el paper dels mercats per “cohesionar” els barris, i Rafael Ribó, col·laborador del president del Banc dels Aliments i exsíndic de greuges de Catalunya, que ha animat a les donacions, també els més joves.
