Els treballadors socials reivindiquen polítiques a curt i llarg termini per respondre a l’impacte de la pandèmia

Alerten que el sistema d'atenció es troba "enquistat en la paperassa" i centrat a "apagar focs" i no a prevenir-los

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT) reivindica polítiques a curt i llarg termini per donar resposta als “durs efectes” de la pandèmia del coronavirus i als reptes que té el sistema d’atenció social de Catalunya. En un comunicat enviat quan fa poc més d’un any de l’esclat de la covid-19, els treballadors socials alerten que el sistema d’atenció social “arrossega les retallades de la crisi econòmica del 2008, es troba enquestat en la paperassa i centrat més en la gestió a curt termini que en l’atenció i la prevenció”. També adverteixen que durant aquest any la feina se’ls ha “multiplicat” i que “sovint l’han hagut de fer sense les eines ni els mitjans, en la distància i telefònicament”.
El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya fa balanç d’un any en què els professionals presents en les branques del sistema de serveis socials, com el sanitari, bàsics, infància, dependència i habitatge, han hagut de donar respostes als impactes de la crisi provocada per l’emergència del coronavirus.

“Tot es redueix en la immediatesa, no hi ha un pla i el seguiment es fa difícil perquè anem apagant focs, anirem perdent persones que necessiten del servei pel camí”, explica Sonia Baceiredo, representant de la comissió de Serveis Socials Bàsics del TSCAT. “No estem fent la funció del treball social, que és dotar d’eines a la persona per empoderar-la i incloure-la en societat”, afegeix.

El TSCAT alerta que el sistema “va col·lapsar” amb l’arribada del confinament i de l’estat d’alarma, quan els serveis socials van rebre una quantitat “sense precedents” de peticions d’ajuda econòmica, social i psicològica, sobretot de dones i persones grans.

Un any després, els treballadors socials adverteixen que les urgències “passen a ser problemes a llarg termini” i reclamen un canvi en el model de serveis socials, “desburocralitzar-los” i “recuperar la perspectiva de drets socials superant l’assistencialisme”. També insten la Generalitat a “desenvolupar de forma urgent el Pla Estratègic de serveis socials aprovat el darrer any”.

Els treballadores socials demanen agilitat en les prestacions de dependència, ja que actualment la “travessia és feixuga i lenta” i adverteixen també que les administracions no estan donant resposta a la pobresa, ja que, indiquen, “les normatives per accedir a la Renda Garantida de Ciutadania i a l’Ingrés Mínim Vital són molt restrictives”.

Els treballadors socials també es mostren molt preocupats en els àmbits de l’habitatge; infància i adolescència; gent gran i salut mental. La comissió del TSCAT de salut mental assenyala que el volum de persones que han acudit a demanar ajuda han augmentat després del confinament i alerta de la solitud que pateixen moltes persones.