Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Els positius lleus de Covid-19 ja no s’hauran de quedar a casa

La Comissió de Salut Pública, en la qual estan representades les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, ha aprovat en la seva reunió d’aquest dimarts l’actualització de l’Estratègia de Vigilància i Control enfront de la COVID-19 després de la fase aguda de la pandèmia, que serà efectiva a partir del pròxim dilluns i s’aplicarà sempre que els indicadors d’utilització de serveis assistencials “es trobin en nivell baix”.

Com a principal novetat, s’ha modificat la indicació de realització de proves diagnòstiques, que se centrarà ara en persones amb factors de vulnerabilitat (majors de 60 anys, immunodeprimits i embarassades), àmbits vulnerables (sanitaris i sociosanitaris) i casos greus. Així, el diagnòstic de pacients amb símptomes lleus compatibles amb COVID-19 “es realitzarà segons les necessitats de maneig clínic d’aquest”.

Sanitat i CCAA ja van oferir els primers detalls sobre com seria aquest sistema de vigilància transitori contra la COVID-19 en les Jornades del Sistema Nacional de Salut (SNS) sobre Vigilància en Salut Pública, que van reunir fa dues setmanes a la ministra de Sanitat, Carolina Darias, i als consellers de Sanitat de les CCAA i ciutats autònomes a Saragossa (Aragó).

Salut Pública justifica que els canvis que han acordat es fonamenten en què “els alts nivells d’immunitat aconseguits en la població espanyola han determinat un canvi en l’epidemiologia de la COVID-19 que dona suport a la transició cap a una estratègia diferent que vigili i dirigeixi les actuacions a persones i àmbits de major vulnerabilitat i monitori els casos de COVID-19 greus, i en àmbits i persones vulnerables”.

La vigilància en aquesta fase de transició donarà pas a un sistema consolidat de vigilància de les infeccions respiratòries agudes que haurà de conformar els sistemes de vigilància sentinella de les malalties respiratòries agudes (Ires).

En relació al control de la COVID-19 en la població general, els casos confirmats lleus i asimptomàtics no realitzaran aïllament i els contactes estrets no realitzaran quarantena. En aquest sentit, s’emetran recomanacions dirigides a les mesures preventives com la utilització de màscara en tots els àmbits i evitar contacte amb persones vulnerables.

En els àmbits vulnerables, com a centres sanitaris assistencials o sociosanitaris, “es podran implementar mesures específiques d’aïllament i control”, encara que Sanitat no dona més detalls sobre aquest tema.

Aquestes modificacions s’han comunicat i valorat conjuntament amb el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) i “s’han establert els mecanismes per a garantir la coordinació amb la vigilància a nivell europeu i la correcta inclusió de la informació generada a Espanya en els informes i documents de seguiment de la pandèmia a la Unió Europea”.

Així mateix, Sanitat recorda que les estructures extraordinàries de vigilància i control posades en marxa durant la pandèmia “es mantindran operatives per a monitorar indicadors clau que permetin detectar precoçment canvis en la situació que puguin requerir reimplantar mesures de control”.

“Aquesta estratègia seguirà en vigor mentre no es produeixi un canvi significatiu en la tendència que indiqui una circulació no controlada del SARS-CoV-2 o bé un canvi en la situació epidemiològica que requereixi restablir mesures de vigilància i control a proposta de la Ponència de Alertas i Plans de Preparació i Resposta”, rebla el Ministeri a través d’un comunicat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El 5 d’abril s’obre el procés per optar a un dels habitatges de la 2a promoció pública del barri de can Ribes

Notícia següent

Igualada inicia l’instal·lació d’una estructura al sobreeixidor d’aigües residuals del tanatori

Notícies relacionades