Els positius detectats amb test d’antígens a casa es podran notificar a les farmàcies

Salut avisa que no s'ha arribat al pic de la sisena onada i vol "màxima presencialitat" a les escoles

Una capsa d’un test d’antígens ràpid de la covid-19 en una farmàcia. ACN

Les persones que detectin que són positius per coronavirus amb un test d’autodiagnòstic a casa ho podran notificar a les farmàcies catalanes, han explicat en una roda de premsa la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, i el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas.

Craywinckel ha assenyalat que es tracta d’un circuit temporal per mirar de preservar el sistema sanitari i “facilitar” que els casos asimptomàtics o lleus no calgui que vagin als ambulatoris.

Ha afirmat que aquest canal s’afegeix als ja existents i que són farmàcies on es fan proves supervisades i que tenen accés al sistema del CatSalut.

Casas ha explicat que unes 1.300 farmàcies catalanes –a Catalunya n’hi ha unes 2.500– s’han adherit a aquest circuit i, malgrat admetre que pot afegir més càrrega assistencial, vol ajudar a descongestionar el sistema.

Ha assegurat que un cop s’adquireixi el test d’antígens i es doni positiu es comuniqui a les farmàcies en cas que sigui lleu o asimptomàtic, preferentment per via telefònica amb el DNI i la marca del test per començar l’aïllament perquè la farmàcia pugui introduir les dades en el sistema de salut per iniciar el circuit –cosa que ja feia fins ara amb els tests supervisats–.

Ha afegit que les farmàcies catalanes han fet més de 250.000 tests supervisats, dels quals 7.000 han resultat positius, i ha ressaltat que aquest nou circuit deriva de la col·laboració amb Salut, com ja van fer a l’estiu amb el lleure educatiu.

Ha subratllat que amb la incidència de la sisena onada “no és fàcil” accedir als canals habituals, per la qual cosa s’adhereix aquest circuit, i no ha descartat que pròximament s’hi puguin afegir més oficines de farmàcia.

Quan li han preguntat pel proveïment de tests d’antígens, ha dit que es tracta d’un problema de subministrament global amb una demanda “disparada” i espera que la situació es normalitzi i els preus es puguin estabilitzar.

SISTEMA SANITARI PRESSIONAT

Craywinckel ha subratllat que Catalunya no ha arribat al pic de la sisena onada de la pandèmia i que venen dies de pressió en el sistema sanitari, i ha emfatitzat que encara s’està “en un moment crític per a la població i el sistema” sanitari.

Ha subratllat que no se sap quan s’arribarà al pic de la pandèmia, “com més aviat millor”, però ha incidit a no banalitzar perquè tot i que la variant òmicron pugui ser de casos de més levitat, supera els ingressats d’una grip convencional o d’altres coronavirus coneguts.

La directora del CatSalut ha assenyalat, per mostrar la incidència de la pandèmia, que la setmana passada es van produir prop de 80.000 baixes laborals per covid a Catalunya.

Craywinckel també ha remarcat la necessitat de “fer bé” les quarantenes, que ara són de set dies, i ha assenyalat que un cop superat aquest període i després de 72 hores sense símptomes, no cal una altra prova.

ESCOLES I CAVALCADES

La directora del CatSalut ha remarcat que l’escola és un àmbit prioritari i que treballen amb l’escenari de “preservar la màxima normalitat” en la tornada a les classes.

“No ens estem plantejant un escenari diferent al del final del primer semestre. Un escenari amb la màxima presencialitat possible”, ha dit, tot i que ha recordat que aquesta setmana hi ha converses a nivell català i estatal sobre la qüestió.

Sobre les cavalcades de Reis, ha subratllat que tiraran endavant amb totes les mesures de protecció, compaginant “elements de màxima normalitat amb una protecció individual i col·lectiva”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Govern vol prorrogar les restriccions vigents dues setmanes més

Notícia següent

La cavalcada de Reis de Barcelona no repartirà caramels

Notícies relacionades