Els nens poden tenir anticossos de la Covid-19 i virus al seu sistema alhora

Els nens poden tenir anticossos de la covid-19 i, al mateix temps, el coronavirus que la causa, segons una investigació. Durant la pròxima fase es provarà si el virus que està present juntament amb els anticossos pot ser transmès a altres persones, assenyala un estudi que publica Journal of Pedriatrics.

L’Hospital Nacional Infantil dels Estats Units signa aquesta investigació centrada en saber quant temps triguen els pacients pediàtrics a eliminar el virus del seu sistema i en quin moment comencen a produir anticossos, la qual indica que «el virus i els anticossos poden coexistir en pacients joves».

Dels 215 pacients de l’estudi, 33 es van sotmetre a proves tant per al virus com per als anticossos durant el curs de la malaltia i, d’aquests últims, nou van mostrar la presència d’anticossos en la sang, mentre que més tard van donar positiu pel virus, explica l’hospital en un comunicat.

L’autora principal de la recerca, Burak Bahar, va indicar que «amb la majoria dels virus, quan comences a detectar anticossos, ja no detectes el virus. Però amb la covid-19, estem veient totes dues coses», la qual cosa significa que «els nens encara tenen la possibilitat de transmetre el virus fins i tot si es detecten anticossos».

Bahar va dir, que la pròxima fase de la investigació serà provar si el virus que és present juntament amb els anticossos pot ser transmès a altres persones, agrega la nota.

També es desconeix -va indicar- si els anticossos es correlacionen amb la immunitat, quant temps duren els anticossos i la protecció potencial contra la reinfecció.

L’estudi també va avaluar el moment de l’eliminació del virus i la resposta immunològica i va veure que el temps mitjà entre la positivitat viral i la negativitat -quan el virus ja no pot ser detectat- va ser de 25 dies.

La mitjana del temps fins a la seropositivitat, o la presència d’anticossos en la sang, va anar de 18 dies, i de 36 dies per aconseguir nivells adequats d’anticossos neutralitzadors, els quals són importants per protegir potencialment a una persona de la reinfecció del mateix virus, diu la nota.

L’estudi va utilitzar una anàlisi retrospectiva de 6.369 nens que es van fer proves de SARS-CoV-2, i 215 pacients que es van sotmetre a proves d’anticossos a l’hospital entre el 13 de març i el 21 de juny passats.

Els investigadors van veure que els pacients de 6 a 15 anys van trigar més temps a eliminar el virus (mitjana de 32 dies) en comparació amb els pacients de 16 a 22 anys (18 dies). Les nenes del grup de 6 a 15 anys també van trigar més temps a eliminar el virus que els nens (mitjana de 44 dies per a elles en comparació amb 25,5 dies per a ells homes).

«La conclusió és que no podem baixar la guàrdia només perquè un nen tingui anticossos o ja no mostri símptomes», va destacar Bahar, qui va posar l’accent que «el paper continu de la bona higiene i el distanciament social continua sent fonamental».