Els MIR catalans preparen una contraoferta “molt raonable” per posar fi a la vaga

El portaveu del Comitè de Vaga dels metges interns residents (MIR) de Catalunya, Alex Mayer, ha explicat que han preparat una contraoferta “molt raonable” que presentaran entre aquest dimarts i dimecres a les patronals, l’Institut Català de la Salut (ICS), la Conselleria de Salut i alguns dels grups amb qui estan en contacte per posar fi a la vaga.

En declaracions a Europa Press, Mayer ha detallat aquest dimarts que la contraoferta “està molt lluny de la proposta” que van rebre els MIR durant les negociacions que van mantenir dimecres passat, però ha expressat el desig que l’altra part accepti parlar en aquests termes.

En l’aspecte retributiu, en el qual inicialment exigien un increment en el sou base d’uns 16.000 euros bruts a l’any i també en el pagament de les hores de guàrdia, les patronals i l’ICS van proposar un augment del 5% segons el portaveu.

Ara, la contraoferta contempla una pujada de més del 5% que pot ser esglaonada de manera que en els propers tres anys s’arribi “al sou objectiu” dels MIR amb una pujada d’aproximadament el 50% fins el 2023.

En l’aspecte formatiu, al començament de les reivindicacions demanaven que el 15% de la jornada ordinària es destini a formació de la seva especialitat i també disposar de 10 dies a l’any per participar en actes formatius.

Segons Mayer, les patronals i l’ICS van proposar crear una comissió per resoldre aquesta problemàtica, una cosa que els MIR veuen amb bons ulls sempre que tingui “funcions reals”, ha concretat el portaveu.

A més, la contraoferta inclou els 10 dies anuals de formació i una ràtio de supervisors que no superi els quatre MIR per cada metge adjunt, com també un percentatge de la jornada laboral dedicat a formació que decidiria aquesta comissió.

El bloc de les condicions laborals manté pràcticament les exigències inicials tot i que Mayer ha precisat que poden acceptar que les jornades siguin de 37,5 hores setmanals en comptes de 35 sempre que “es compleixin i hi hagi una part de la jornada de formació”.

Ha afegit que en la contraoferta mantenen la reclamació de 12 hores de descans ininterromput després de les guàrdies, a més de les 36 de descans setmanal.

“No rebaixem gaire en l’aspecte laboral. És de mínims el que demanem”, ha dit Mayer durant la segona jornada de vaga d’aquesta setmana en la qual els MIR s’han concentrat a l’avinguda Maria Cristina i a la plaça Espanya de Barcelona.