Els metges demanen que la Covid segueixi essent accident laboral

El COMB afirma que després de l’estat d’alarma ha “decaigut” a la Seguretat Social aquest reconeixement

El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) ha insistit aquest divendres que el contagi per sars-cov-2 s’ha de continuar considerant accident de treball fins que es declari malaltia professional. Segons el Col·legi, un mes després de la fi de l’estat d’alarma ha “decaigut” a la Seguretat Social aquest reconeixement entre el personal sanitari.

Per això reclama al Ministeri de Sanitat que “de forma urgent i immediata” es decreti el manteniment de totes les prestacions derivades del reconeixement com a accident de treball, i que es faci en les condicions ja demanades el maig passat amb motiu de l’aprovació de la norma que limitava el reconeixement del contagi com a accident de treball fins a un mes després de finalitzar l’estat d’alarma.

El COMB recorda que la carta que va fer arribar aleshores al Ministeri de Sanitat reclamava que el contagi de la covid-19 fos reconegut com a “malaltia professional” per als sanitaris. Les mesures aprovades fins llavors (la darrera en el Reial Decret Llei 19/2020) assimilava la infecció a “accident de treball”, i el Col·legi ho considera “clarament insuficient” perquè no dona “una resposta contundent i de futur” a la “necessària protecció” del personal sanitari.

La proposta del COMB és que el govern estatal impulsi la declaració de malaltia professional de la covid-19 i que, mentrestant, modifiqui la norma sobre l’accident de treball per “donar cabuda” a tots els treballadors (ampliant la tipologia a centres, serveis, establiments sanitaris i residències de gent gran) en contacte directe amb pacients potencialment contagiats.

També es proposa que aquestes mesures transitòries s’apliquin des del començament de la pandèmia i s’allarguin més enllà. També que no calgui l’acreditació causal del contagi mitjançant un Servei de Prevenció, atès que molts treballadors no disposen específicament d’aquest servei en la seva empresa, i per la pròpia dificultat de l’acreditació del nexe causal més enllà d’acreditar la pròpia relació laboral.