Els indults als presos polítics poden arribar abans de l’estiu

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

El ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, ha defensat aquest dilluns els indults als líders del procés com una aposta “bastant assenyada” per a la “reconciliació”, i ha suggerit que la decisió sobre la seva concessió estarà llesta abans de l’estiu.

“Jo crec que sí, però el meu pare deia que creure és no saber i com que no depèn de mi… Tenim aquesta dificultat d’opinar sobre una cosa que no ha passat i ens movem en el terreny de la hipòtesi i d’allò abstracte. Però no crec que que trigui molt”, ha explicat Iceta en una entrevista a la Cadena Ser, que ha recollit Europa Press.

Així, i recordant les declaracions del president del Govern central, Pedro Sánchez, el ministre ha defensat la necessitat del “retrobament i el retorn de la política”, fet al qual la mesura de gràcia “pot ajudar”. “Estem obligats a esperar a veure quina és la proposta del ministre de Justícia, però si estem obstinats en la reconciliació és una decisió bastant assenyada”, ha insistit.

En aquest context, Iceta ha recordat que ell va ser “el primer” a parlar dels indults el 2017, quan va ser preguntat per l’amnistia. “A partir d’aquí, em vaig convertir en el pare dels indults”, ha dit, tot reconeixent que la decisió sobre aquesta mesura pot causar controvèrsia en el si del PSOE.

El ministre, que ha assenyalat que fa “més de 40 anys” que forma part del partit, ha celebrat que a la seva formació no hi hagi “pensament únic” i que els barons o exdirigents tinguin “visions diferents i les expressin”.

ASSUMEIX QUE ELS INDULTS SERAN UNA “MESURA CONTROVERTIDA”

“Aquí sempre hi ha el problema de si es fa prou pedagogia i es preparen prou les coses. Si estiguéssim discutint després d’haver pres la decisió es diria que s’ha amagat, que és opaca. Si ho fem abans, tenim aquesta incertesa. Per tant, crec que que no hi ha receptes màgiques”, ha apuntat.

En aquesta línia, Iceta ha insistit que es tractarà d’una mesura controvertida que hi haurà molta gent que no entengui”. “En el futur veurem l’evolució de les coses”, ha continuat, lamentant l'”esquinçament” que va viure Catalunya amb el “fracàs de la política”.

Al seu judici, de vegades es porten “als tribunals coses que mai havien d’haver-hi arribat”. “Per tant, tot el que ens apropi al retorn de la política és bo”, ha sostingut. I ha assegurat que respecta “totes les idees” i que estarà encantat de participar en l'”explicació” sobre els indults, “sigui la que sigui” finalment la decisió del Govern central.

El titular de Política Territorial i Funció Pública ha comparat la mesura dels indults amb altres “controvèrsies” com la legalització del Partit Comunista, la reconversió industrial i la decisió sobre l’entrada d’Espanya a l’OTAN. “Podríem fer una llista interminable de decisions que són controvertides. Al final ha de decidir un Govern i patir la crítica per això”, ha defensat.

LES AGENDES DE SÁNCHEZ I ARAGONÉS “ES CREUEN BASTANT” AL JUNY

Preguntat sobre quan es tornarà a reunir la taula de diàleg entre el Govern central i la Generalitat, Iceta ha opinat que “segurament caldrà esperar” un temps. Al seu judici, “és possible” que no s’hagi concretat encara res més enllà de la trobada que mantindran aquest mes de juny el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Precisament, Iceta s’ha referit a la trobada a què tots dos es van comprometre en la conversa telefònica que van mantenir divendres passat: “Em sembla molt bé que es reuneixin sols, que es mirin als ulls i que es diguin les veritats i els límits dels uns i els altres”, ha dit.

Així, i a l’espera de concretar quan es reunir de nou la taula de diàleg, Iceta ha incidit que les agendes de Sánchez i Aragonés “es creuen bastant” durant les properes setmanes a Barcelona. “S’aniran veient, però per treballar i parlar de la taula de diàleg”, per a la qual “segurament caldrà esperar una miqueta més”.