L’enquesta de valors en la societat, elaborada pel CEO, avalua i quantifica les opinions dels homes i dones catalanes respecte a qüestions que tenen a veure amb els valors i les actituds que poden tenir les persones cap a diferents temes, com poden ser l’economia, la democràcia, les prioritats polítiques, la immigració o el gènere.
En relació amb aquest últim tema, el gènere, els resultats derivats de l’enquesta han suscitat força debat i és que es desprèn que el 32% dels catalans considera que el moviment feminista ha anat massa lluny. Concretament, la creença està més estesa entre els homes i les persones d’edat més jove.
De fet, els nois d’entre 16 i 24 anys són els que tenen actituds més conservadores i afirmen sentir-se discriminats pel fet de ser homes. Més de la meitat dels homes d’aquesta franja d’edat (54%) creuen que el moviment feminista ha anat massa lluny i el 59% creu que algunes dones posen denúncies falses per obtenir beneficis econòmics i fer mal a la seva parella. Unes opinions que no són majoritàries en cap altra franja d’edat o sexe, tampoc entre els homes de més de 65 anys.
No obstant això, cal recordar que segons la Memòria de la Fiscalia General de l’Estat del 2022, tan sols el 0,0084% de les denúncies són falses, fet que contradiria la creença arrelada entre els homes catalans més joves.
De l’enquesta del CEO també es detecta que pel 47% dels nois de menys de 24 anys la crítica als acudits masclistes és exagerada, mostrant una gran diferència respecte a l’opinió del grup de noies de la mateixa edat (19%).
Per tant, podem afirmar l’existència d’una esquerda entre les percepcions de la població catalana més jove pel que fa a la igualtat de gènere, ja que mentre els nois són els que mostren actituds més masclistes, les noies són les més contràries i les que mostren més rebuig a la discriminació per raó de gènere.