Els expresidents del Parlament presenten una petició d’indult per Forcadell

L'han presentat a la delegació del Govern central de Catalunya amb una carta dirigida al ministre de Justícia

Els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert han presentat aquest dilluns a la delegació del Govern de Catalunya una petició d’indult per a l’expresidenta de la Càmera Carme Forcadell, empresonada pel referèndum de l’1-O.

En roda de premsa conjunta en la càmera, Benach ha admès que coincideixen que la millor solució seria una llei d’amnistia que retornés al diàleg el conflicte català, a més de deixar clar que són ells i no Forcadell els que impulsen la petició d’indult “per un sentit institucional”.

Al costat de la petició, els tres expresidents del Parlament adjunten una carta dirigida al ministre de Justícia, Juan Carlos Camp, argumentant que l’esperit de servei de Forcadell ha estat “absolutament exemplar” en el transcurs dels anys.

“A Forcadell la van jutjar per haver governat el Parlament de Catalunya, tal com disposa el reglament de la Càmera, per haver deixat debatre, i per haver permès la votació de les propostes que feien els grups parlamentaris. I per aquests suposats delicte la condemna ha estat duríssima, fins a 11 anys i mig de presó”, destaquen en la missiva.

També recullen que concedir-li l’indult seria “un gest significatiu per part del Govern de cara al futur i a la resolució d’un conflicte que no es pot enquistar ni allargar més en el temps”.

Després de registrar la petició d’indult, Benach i Rigol han explicat que el Ministeri de Justícia haurà d’admetre-ho o no a tràmit, i després d’això quedarà en mans del Consell de Ministres resoldre l’expedient en un termini màxim d’un any.

“CAP PENEDIMENT”

Per a De Gispert, un indult no comporta “cap penediment” per part de Forcadell, i ha defensat que l’expresidenta del Parlament va complir amb el reglament de la Càmera, amb l’Estatut i les lleis.

“Forcadell va ser acusada i sentenciada per un delicte que no va cometre. Va complir amb el reglament i les seves funcions. I en l’escrit de l’indult demanem que pugui fer la seva vida normalment, la que sempre ha fet, pacíficament i actuant en benefici de la gent i del poble català”, ha sostingut.

Rigol creu que haver estat president del Parlament aporta un sentit institucional que provoca que se sentin interpel·lats i afectats quan jutgen i empresonen a una persona que ha ocupat aquesta responsabilitat, i per això demanen l’indult per Forcadell, a qui ha definit com “una persona d’un civisme actiu comprovat, fet sempre en el marc de la democràcia, que està injustament empresonada”.

Segons l’expresident del Parlament, molts catalans porten anys mobilitzant-se democràticament per defensar drets, com el de l’autodeterminació, i davant això l’Estat “no s’ha mogut gens, i moltes vegades quan invoquen la Constitució, ho fan des d’una arrogància política que fa que milions de catalans no tinguin veu”.

“JOCS FLORALS”

“No volem que Forcadell estigui més a la presó, no s’ho mereix. Els seus actes no necessiten correcció, perquè han estat correctes. Ella és un exemple en aquest sentit”, ha reivindicat Rigol, que ha retret que la ministra de Justícia, Margarita Robles, hagi demanat deixar-se de jocs florals després de qüestionar que la taula de diàleg entre governs sigui una prioritat.

Per Rigol, s’estan minimitzant unes demandes per les quals una gran part de la societat catalana s’ha mobilitzat: “No pot ser que, davant un dels problemes més greus que té Espanya, es vulgui minimitzar dient que és una qüestió de jocs florals. Forcadell també és víctima de voler reduir el problema que representa Catalunya a uns nivells que no són acceptables per la immensa majoria de la gent”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Comencen les obres per transformar la C-245 entre Castelldefels i Cornellà en una via urbana

Notícia següent

Mont-ral inaugura una renovada plaça 1 d’Octubre

Notícies relacionades