Els diners com a regal als nens per Nadal s’han de declarar a Hisenda

Es considera una donació i hisenda disposa de 4 anys per investigar els diners rebuts per familiars o amics

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Arriba Nadal i amb ell els regals a petits, grans, amics i familiars. Una època on abunden els obsequis més originals, però també els grans dubtes sobre si encertar o no amb ells. Per això que molta gent opta per donar diners, davant el qual Hisenda està alerta.

En els últims anys, l’Agència Tributària ve perseguint amb molta força el blanqueig de capitals per a tractar de reduir l’alta quantia que a Espanya es maneja en diner negre. Un pas del qual no queden exempts els diners regalats, perquè moltes vegades aquest ‘regal’ és en veritat un intent de passar diners en metàl·lic sense que Hisenda s’assabenti.

Per això que no s’estableix una quantitat mínima a partir de la qual una donació ha de ser declarada. En contra del mínim de 3.000 euros en els quals el banc sí que ha d’informar si es produeix una retirada en efectiu superior, qualsevol quantia ha de passar per les mans de l’Agència Tributària.

Això vol dir que en entendre’s ‘donació’ com “un acte de llibertat pel qual una persona disposa gratuïtament d’una cosa en favor d’una altra, que l’accepta”, segons el Codi Civil, tot diners regalats han de declarar-se. Des de la propina de l’àvia fins a aquests 50 euros de l’oncle ‘perquè et compris alguna cosa’ està a ulls legals vist com un traspàs de diners que ha de passar per l’Impost de Successions i Donacions.

Un reclam en el qual la quantia depèn de cada comunitat autònoma i on es disposa d’un mes des del seu rebut per a rendir comptes amb Hisenda. Així mateix, el fisc té fins a quatre anys per a reclamar el seu pagament.

En la pràctica, a l’ésser una tasca molt difosa popularment i com que la quantia a declarar per aquest ‘regal’ és mínima, Hisenda no recorre davant això. Això sí, convé saber que és considerat com una donació i consegüentment s’ha de tenir en compte davant un possible moviment sospitós.