Els cinc llibres imprescindibles de Carlos Ruiz Zafón

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’escriptor Carlos Ruiz Zafón va morir aquest divendres passat a Los Angeles als 55 anys a causa d’un càncer que patia des de fa temps.

La seva novel·la històrica, la intriga, els ambients gòtics i la fantasia teixeixen una acurada producció literària que ha convençut a milions de lectors a tot el món. Aquests són els cinc llibres que resumeixen la trajectòria de Carlos Ruiz Zafón:

El príncipe de la Niebla

La primera part de la trilogia de la ‘Niebla’ narra la història d’una família que decideix mudar-se a la costa fugint de la Segona Guerra Mundial. En la nova llar es troben l’esperit de Jacob Fleichmann, el fill dels antics propietaris, que va morir ofegat als cinc anys en estranyes circumstàncies. Tot es torna més misteriós amb l’aparició de El príncipe de la Niebla, que té el do de concedir qualsevol desig a canvi d’un alt preu.

Marina

Amb 14 edicions a sobre, ‘Marina’ és una de les novel·les més emblemàtiques de Ruiz Zafón. Al seu parer, la més personal i, a ulls de la crítica, la qual té el mèrit d’enganxar a milers de joves. Ambientada al segle XX, revela els secrets d’Óscar Drai, un adolescent de 15 anys que per casualitat coneix a una enigmàtica noia i al seu pare, un pintor afligit per la mort de la seva esposa. Junts s’endinsen en una aventura de misteri seguint els passos de Mikhaïl Kolvenik, un home obsessionat per corregir les deformitats humanes.

Rosa de fuego

Aquest conte curt, publicat amb motiu del Dia de l’Llibre en 2012, explica l’origen del cementiri dels llibres oblidats, eix de les seves últimes novel·les. Una jove apareix estrangulada al pis d’un futbolista del FC Barcelona en plena Guerra Civil, quan la Ciutat Comtal resistia a les tropes franquistes, però s’estripava pel conflicte entre comunistes i anarquistes. No és fins a 70 anys després quan un jove mexicà i una noia barcelonina tracten de reconstruir el tràgic succés.

La sombra del viento

La sombra del viento és el primer llibre dels quatre que componen la saga d’El cementiri dels llibres oblidats’ i, potser, el més conegut dels que ha escrit Carlos Ruiz Zafón. Sota el mantell de la intriga i el suspens, relata el viatge de Daniel Sempere per la Barcelona de la revolució industrial per conèixer més sobre Julián Carax, l’indesxifrable autor d’un llibre que va trobar en la fascinant biblioteca coneguda com ‘El cementiri dels llibres oblidats ‘. El web de l’escriptor estima que s’han venut més de 15 milions d’exemplars d’aquesta novel·la en 36 països.

El príncipe de Parnaso

És el punt i final de la seva carrera, el seu últim relat. Dos anys després de tancar la seva gran saga amb ‘El laberint dels esperits’, Ruiz Zafón va publicar el 2018 ‘El príncipe de Parnaso’, un conte que reuneix en poques pàgines les característiques principals de la seva obra: misteri, emoció i fantasia. El relat es remunta als orígens del cementiri dels llibres oblidats i descriu la vida del cavaller Antoni de Sempere, que segueix el seguici fúnebre de Miguel de Cervantes.