Divendres, 21 de juny de 2024
És notícia

Els boscos catalans, dels que tenen més risc de morir per sequera al món

Avatar photo

Un estudi liderat pel CREAF determina que els boscos amb més risc de morir per sequera es troben a la conca mediterrània, el sud d’Austràlia, i el nord-oest de l’Amazònia i dels Estats Units.

Un equip internacional amb participació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha publicat a la revista ‘Nature Ecology and Evolution’ un nou mètode per caracteritzar quins boscos del món són més vulnerables a la manca d’aigua. El sistema inclou dades fisiològiques sobre les estratègies de milers d’espècies per superar la manca d’aigua, dades evolutives i filogenètiques sobre com ha evolucionat l’adaptació a la sequera, i dades del sòl i del clima de cada bioma del món.

La innovació més important d’aquest nou mètode rau en el fet que avalua el bosc com un ecosistema sencer, un conjunt d’organismes que responen de forma diferent a les condicions externes, i això permet predir a una escala molt més gran els impactes del canvi climàtic als boscos de tot el món.  Així, les dades fisiològiques per espècie determinen que molts arbres mediterranis estan molt ben adaptats a la sequera, però el model apunta que aquests boscos tenen un risc molt alt de patir mort per sequera.

Això es deu al fet que el mètode permet ampliar el camp de visió per determinar que la zona conté també espècies molt sensibles a la sequera, episodis que darrerament són més recurrents i llargs. Certs arbres tenen mecanismes per suportar la falta d’aigua perquè l’emmagatzemen i en necessiten poca per viure, però n’hi ha que no estan adaptats a les condicions de sequera, cosa que els fa molt vulnerables.

Dades fisiològiques com aquesta són clau per comprendre quins boscos tenen més risc de patir fallades hidràuliques i morir per sequera, però tenen limitacions que ara incloses dins del nou model donen informació molt útil a nivell més general. Així, l’estudi presenta per primer cop una caracterització global del risc de mortalitat dels boscos, tot i que encara cal avançar més en el sistema per garantir unes bones prediccions, segons els investigadors.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

50è aniversari de l’assassinat de Cipriano Martos Jiménez a Reus

Notícia següent

Un equip d’agents cívics nocturns vetllaran per la bona convivència a Sant Adrià de Besòs

Notícies relacionades