El virus s’expandeix i arriba ja a 15 províncies

L’Estat d’Alarma va decaure però no el virus, que segueix circulant. I a més, s’està expandint pel territori a un ritme que al Ministeri de Sanitat no li agrada gens. De fet, el coronavirus s’expandeix més enllà dels brots detectats (120 en aquest moment que han suposat 2.139 casos) en 15 de les 52 províncies, amb un increment de transmissió important (Lleida, Saragossa, Badajoz, Sòria, Barcelona … entre d’altres).

Així ho ha indicat el responsable del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que va assenyalar que l’epidèmia ha canviat en aquests mesos. Des que va decaure l’Estat d’Alarma, la Covid és més lleu, a l’afectar fonamentalment a persones joves. Fins i tot nens d’entre 0 i 4 anys. L’edat mitjana dels infectats se situa en el cas dels homes en els 46 anys i en les dones, en els 50.

En aquest sentit, Simó ha recordat les imatges que s’han vist aquests dies vinculades a celebracions (en concret, sense citar-lo, la pujada de categoria de l’equip de futbol de Cadis), en què no es respecten ni les distàncies físiques ni es porten mascaretes. L’epidemiòleg va demanar a la població conscienciació i que siguin conscients del risc que corren. “No estem en la normalitat. Estem en una normalitat diferent. Tenim brots per situacions que són perfectament evitables. Aquest any no toca les celebracions, cal entendre-ho. I els clubs esportius poden ajudar”.

Tal i com explica La Vanguardia, Simón insisteix en la conscienciació com a arma per combatre la Covid. Perquè encara que en els joves l’afectació de la malaltia és menor, “hi ha alguns casos greus en els hospitals”. I, sobretot, perquè si s’estén el virus a la població vulnerable, l’epidèmia tornarà a fer molt de mal. “Si el virus se segueix estenent i no protegim els més vulnerables l’impacte serà molt gran”, alerta Simón.

El Ministeri de Sanitat assenyala que hi ha transmissió comunitària, especialment a Lleida, el brot que més preocupa. En aquest sentit, Simó ha donat suport a la decisió de Catalunya de demanar el confinament, però una vegada que el jutge no ho ha permès, creu que es poden adoptar altres mesures, com la restricció d’aforaments i el tancament de locals, que encara que tinguin un efecte més lent són efectives.