El toc de queda podria durar mínim tres setmanes

El Govern amplia el toc de queda a 161 municipis

El Govern ha ampliat la petició del toc de queda nocturn a tres municipis més dels anunciats aquest dimecres al vespre, i ara són 161 en total, que encara hauran de ser validats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. S’hi afegeixen Santa Cristina d’Aro, Caldes d’Estrac i Altafulla.

A més, la portaveu, Patrícia Plaja, ha vaticinat que probablement es demanarà la pròrroga del confinament nocturn durant les properes dues setmanes, ja que no hi haurà prou temps per millorar la situació epidemiològica. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha insinuat que les xifres, tot i molt dolentes actualment, poden millorar lleugerament en el cas dels joves properament.

La llista de municipis afectats pel confinament nocturn que el Govern ha demanat de la 1 de la matinada a les 6 del matí per set dies prorrogables s’amplia amb tres municipis més, ja que ara també compleixen els paràmetres marcats: tenir més de 5.000 habitants i una incidència acumulada a set dies (IA7) igual o superior a 400 casos de covid-19 per 100.000 habitants o bé estar rodejats per altres municipis amb aquests índexs.

En qualsevol cas, el toc de queda és una mesura pendent de l’aval del TSJC, ja que afecta drets fonamentals, i la llista de municipis definitiva serà la que es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), moment en què entrarà en vigor.

En roda de premsa aquest dijous, la portaveu del Govern ha afirmat que preveuen demanar el confinament nocturn almenys dues setmanes més: “Tot i que es demana inicialment per una setmana, en aquest període no serà possible revertir unes dades més que pèssimes. No puc acotar el termini, però segur que la setmana en curs, la vinent i l’altra”. Plaja ha aclarit que el TSJC haurà de validar la mesura cada setmana.

Tot i que el Govern preveu, per tant, haver de prorrogar el confinament nocturn, la seva portaveu i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, han insistit que han volgut ser molt “quirúrgics” i “curosos” a l’hora de demanar-lo, tant en la durada com en els criteris, en ser conscients que és una mesura que afecta drets fonamentals i que pot generar “incomoditat i incomprensió en alguns casos”, ha dit Plaja.

Argimon ha explicat que han escollit com a indicador de referència la incidència acumulada a 7 dies i no a 14 perquè és una “foto més recent”. Sobre el llindar de 400, ha indicat que l’informe del Ministeri de Sanitat marca que una IA7 de 125 casos és un nivell molt elevat de risc i que per tant estan posant la línia en un valor tres vegades superior. El conseller ha argumentat que no demanen un tancament “per què sí, sinó perquè la situació és de molta dificultat”. El titular de Salut ha raonat que si haguessin agafat el llindar de 125, el confinament afectaria tot Catalunya, i creu que els tribunals no l’haurien acceptat, com ha passat a Canàries.