El risc de rebrot a Catalunya puja i torna a ser com el de finals d’agost

L’epidèmia del coronavirus torna a créixer visiblement a Catalunya. El risc de rebrot, un índex estimat a partir de la incidència (els casos) i la reproducció de virus (la Rt, a quanta gent contagia cada infectat) va pujar ahir a 206,57 de mitjana, un valor similar al de l’última setmana d’agost. Fa dues setmanes havia baixat a 158 (per sobre de 100 ja es considera alt).

El president de la Generalitat, Quim Torra, va resumir la situació en un tuit: “Tornem a superar els 200 punts de risc de rebrot i la Rt es troba a 1,2. Mantenim, però, una certa estabilitat en ràtios d’hospitalització i llits d’UCI. La situació a la ciutat de Barcelona torna a ser preocupant. Reitero la crida a la màxima responsabilitat col·lectiva i solidària”.

Certament, el risc de rebrot i la Rt han pujat aquesta setmana (l’anterior seguia per sota d’1), però les hospitalitzacions, 771 ahir segons les dades de Departament de Salut, són menys que una setmana enrere (795). A les ucis hi ha 140 pacients, menys que en dies anteriors. Ahir hi va haver altres 17 morts.

La incidència mitjana a Catalunya està encara per sota de 100 casos per 100.000 habitants (92 ahir, però uns punts més que la setmana anterior). El problema és que el risc de rebrot és elevat en pràcticament tot Catalunya. L’última setmana han augmentat els casos significativament a Osona, el Bages i el Solsonès i fins a l’Ebre (Móra la Nova).