El preu de l’electricitat a Andorra és 1/3 del que es paga a Espanya

Avatar photo

El preu de l’electricitat a Andorra és un terç més barat que a Espanya. Els compromisos de la companyia elèctrica del principat, Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), de no traslladar els increments de preus de l’energia al consumidor han permès que durant el primer trimestre del 2022 i la totalitat del 2021 els usuaris no hagin vist incrementada la factura de la llum. A partir de l’abril es corregiran les variacions, però l’abonat d’Andorra continuarà gaudint d’una tarifa molt més econòmica que als països de l’entorn.

Com a conseqüència del volum d’electricitat importat, al voltant del 80%, FEDA ha hagut de dur a terme un pla de contingència per fer front a la crisi energètica i que afecti poc els consumidors. Una part del cost de l’energia estava subjecta a contractes tancats, però una altra part estava exposada a les variacions del mercat, i per això assumir aquest sobrecost ha suposat a FEDA una afectació d’entre 15 i 20 milions d’euros.

Pel que fa als consumidors, la factura d’un consum mitjà de 2.500 kWh a Andorra puja a 336 euros, mentre que a Espanya s’acosta als 1.000 euros (923 euros). La diferència es manté si una família té calefacció elèctrica. En aquest cas, el consum s’eleva fins als 5.000 kWh per any. A Andorra, amb aquest consum es pagaria actualment 614 euros anuals, mentre que a Espanya la factura s’elevaria fins a 1.726 euros.

A França, el cost de consum estaria en una posició intermèdia: 1.080 euros. “Teníem molt clar que el paper de FEDA era posar-nos al costat de la ciutadania, i per això des del 2021 hem mantingut congelades unes tarifes ja molt competitives encara que aquesta situació obligui a tancar l’exercici amb pèrdues”, destaca el director general de FEDA, Albert Moles. Aquest escenari es mantindrà fins a finals de març, després de seguir aquesta iniciativa des de l’arrencada del 2021. L’objectiu és que la temporada d’hivern finalitzi amb les millors condicions per als abonats encara que el cost per a FEDA s’ha doblat en els darrers mesos, una tendència alcista que encara no havia patit els efectes de l’escalada de preus provocada pel conflicte a Ucraïna. Segons Moles, “la situació del mercat energètic ja ens afectava negativament, però ara ja no hi ha normes ni previsions que valguin”.

El cost empresarial de no repercutir aquests increments és renunciar als beneficis, suspendre temporalment les inversions per augmentar energies renovables i disminuir el volum denergia importada. A l’abril es farà una actualització de tarifes, però la correcció serà molt més baixa que els costos d’importació. Aquesta situació continuarà suposant que el cost de lenergia a Andorra es mantingui un terç per sota del cost a Espanya. Tot i això, la revisió de preus es fa imprescindible si la FEDA vol mantenir el ritme d’impuls de nous projectes per generar energia de forma interna i dependre menys de l’exterior.

El compromís amb la transició energètica ja va marcar l’estratègia de FEDA per dissenyar el full de ruta dels propers anys i aconseguir així una aposta ferma per les fonts d’energia renovable. “Per fer front al futur, FEDA ha d’invertir en projectes de producció d’energia renovable que redueixin la dependència energètica dels països veïns”, assenyala Albert Moles. FEDA té, en aquest sentit, dos projectes prioritaris: un parc fotovoltaic i un parc eòlic que permetrien produir la meitat del que actualment rendeix la central hidroelèctrica. Així mateix, la FEDA aposta per la cogeneració i les xarxes de calor per oferir alternatives a la calefacció elèctrica i evitar així l’augment de la demanda. “No podem mirar només a curt termini, hem d´apostar per la producció d’energia renovable, perquè, amb crisi o no, el canvi climàtic continua sent una realitat i la transició energètica s’ha d’encarar”, va afegir Moles.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Banc dels Aliments ha distribuït 1.066 tones d’aliments a Reus durant el 2021

Notícia següent

Nou punt d’atenció per a persones emprenedores i empreses al centre de Reus

Notícies relacionades