El preu de la llum marca el dissabte més car de la història

El preu mitjà diari de l’electricitat al mercat majorista caurà aquest dissabte un 2,1% respecte a aquest divendres, fins als 226,93 euros el megavat hora (MWh), tot i que aquest preu serà el més alt registrat fins ara en dissabte.

Fa una setmana, la llum se situava en 226,21 euros, de manera que la pujada en els últims set dies es limita a només el 0,3%. Així i tot, si es compara amb el mateix dia de fa un any, l’alça ascendeix al 424%, és a dir, més de cinc vegades superior.

El preu de l’electricitat ja va marcar aquest divendres el segon registre més alt de la història, tot i que ja fa més d’una setmana que no es registra un nou rècord absolut capaç de polvoritzar els 288,53 euros que es van arribar a marcar el passat 7 d’octubre.

El preu més alt d’aquest dissabte serà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan arribarà als 264,54 euros/MWh, mentre que el més baix es registrarà entre les 16.00 hores i les 17.00 hores, amb 192,07 euros/MWh.

FACTURA DISPARADA AQUEST OCTUBRE

La factura elèctrica ja s’ha disparat aquest mes d’octubre i si es mantenen els preus durant tot el mes l’usuari mitjà pagaria 135,57 euros, un 109,8% per sobre dels 64,61 euros de fa un any, segons l’anàlisi sobre l’evolució de la tarifa semirregulada del Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC) que fa Facua-Consumidors en Acció.

De fet, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco) ha llançat una consulta pública prèvia relativa a la modificació del PVPC, que està totalment indexat al mercat majorista de l’electricitat i és la modalitat de contractació que trien 10,7 milions de consumidors, aproximadament un 40% de tots els domèstics.

Facua també adverteix que les noves mesures que ha adoptat el Govern central s’han mostrat “absolutament insuficients” i considera que només estan provocant “un lleu fre a la brutal pujada tarifària”.

La reducció de l’IVA al 10%, la suspensió de l’impost del 7% a la generació elèctrica, el descompte de l’impost de l’electricitat al 0,5% o la contribució esperada de 2.600 milions d’euros de les elèctriques procedent dels denominats ‘beneficis caiguts del cel’, són algunes de les mesures que ha presentat el Govern espanyol.

No obstant això, la Comissió Europea ha aparcat per a una reflexió a mitjà termini les mesures que ha proposat Espanya per respondre a l’escalada del preu de l’electricitat, com la possibilitat d’escometre compres conjuntes de gas per crear reserves estratègiques, al mateix temps que ha instat les capitals a donar “prioritat” a actuacions ja previstes en la legislació actual que poden tenir un impacte “immediat”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Ruixats a Catalunya aquest dissabte

Notícia següent

Un vigilant de Renfe reanima una dona amb desfibril·lador

Notícies relacionades