El preu de la llum augmenta fins a 94,63 euros per MWh

Factura de la Llum. Imatge pròpia

El preu mitjà de la llum al mercat majorista arribarà aquest divendres a un nou màxim durant el mes de juny, mes en el qual ha entrat en vigor la nova estructura de trams horaris, i superarà la cota dels 94 euros per megawatts hora (MWh), un nivell que només havia assolit al gener, durant el temporal “Filomena”.

En concret, el “pool” elèctric registrarà un preu mitjà de 94,63 euros per MWh avui, un 4% superior als 0,95 euros per MWh d’aquest dimarts i només superat, aquest any, pels casi 95 euros que va assolir el 8 de gener, segons dates d’OMIE, l’operador de mercat electrònic, recollits per Europa Press.

El mercat elèctric tocarà aquest dimecres màxims de 105,5 euros per MWh entre les 21.00 i les 22.00 hores. En canvi, el mínim serà de 82,5 europs per MWh de 16.00 a 17.00 hores.

Aquesta dada confirma la tendència a l’alça del mercat majorista elèctric espanyol, que durant aquesta setmana ha registrat nivells molt més alts que els països de l’entorn. Ahir, el mercat diari elèctric d’Espanya marcava preus casi un 28% superiors als de França, Alemanya o Itàlia, segons les dades de RedOS.

El preu de l’energia té un pes proper a la factura d’aproximadament un 24%. D’altra banda, els peatges ocupen entre un 50 i un 55% -el cost de les xarxes de transport i distribució- i càrrecs – els costos addicionals al foment de les energies renovables, les extrapeninsulars i les anualitats del dèficit de tarifa-, a més d’una mica més d’un 21% dels impostos.

Les oscil·lacions en el preu diari afecten als consumidors acollits a la tarifa regulada (PVPC), més de 10 milions. En canvi, els que estan en el mercat lliure, uns 17 milions, ja tenen un preu pactat amb la seva companyia.

L’alt preu de l’electricitat es produeix en un mes en el qual ha entrat en vigor el nou esquema per períodes horaris. Així doncs, els preus dels peatges i càrrecs són diferents entre els períodes horaris, tant a nivell de potència com d’energia.

En el cas de la potència, de dilluns a divendres els dies laborables, la “vall” durarà de les 00.00 hores a les 07.00 hores, a diferència de la “punta”, que serà de 08.00 hores a les 24.00 hores. En el cas dels caps de setmana i festius, el terme potència serà “vall tot el dia.

En referència al consum, es fixen tres trams horaris: “punta”, “pla” i “vall”. El període “punta és en el que el cost dels peatges i els càrrecs és més alt i dura entre les 10.00 i les 14.00 hores i les 18.00 i 22.00 hores. El tram “pla” té un cost mitjà i es situal entre les 8.00 i les 10.00 hores, les 14.00 i les 18 hores i les 22.00 i les 00.00 hores. Finalment, la tarifa “vall”, la més barata, va des de mitjanit i les vuit del matí. A més, s’aplica durant totes les hores dels caps de setmana i festius.