El preu de la llum arribarà avui al seu nivell més alt

El preu mitjà de la llum en el mercat majorista arribarà aquest dimarts el seu nivell més alt en el que va de juny, mes en què també ha entrat en vigor la nova estructura de trams horaris, superant la cota dels 90 euros per megawatt hora (MWh).

En concret, el pool elèctric registrarà per avui un preu mitjà de 90,95 euros per MWh, un nivell només superat en el que va d’any pels gairebé 95 euros per MWh que va tocar el passat 8 de gener, enmig de la tempesta Filomena, segons dades de OMIE recollides per Europa Press.

Aquesta dada fa pols així el que era fins ara el segon preu diari més car registrat en aquest 2021, els 88,95 euros per MWh del passat 28 de maig.

El preu de l’energia té un pes proper a la factura a l’entorn del 24%, mentre que al voltant del 50-55% correspon als peatges -el cost de les xarxes de transport i distribució- i càrrecs -els costos associats al foment de les renovables, a les extrapeninsulars i les anualitats del dèficit de tarifa- i una mica més del 21% als impostos.

Mentrestant, estan exempts de les oscil·lacions en el preu diari dels consumidors que estan en el mercat lliure, ja que compten amb un preu pactat amb la seva companyia.