El passaport covid tindrà una validesa indefinida per viatjar

La UE acorda viatges sense restriccions amb el certificat

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Un cartell informatiu de la covid-19 i d'un passatger arrossegant una maleta amb el control de seguretat de la T1 de l'Aeroport del Prat pràcticament buit. ACN

Els vint-i-set països de la Unió Europea han adoptat aquest dimarts una revisió de les restriccions de viatge per a adaptar-les a la situació sanitària del turista i no al risc de coronavirus en la zona des de la qual es viatgi, la qual cosa suposa que els titulars d’un Certificat Covid podran viatjar sense restriccions addicionals des de qualsevol lloc de la UE, a pesar que una desena de governs europeus incompleix ja les recomanacions consensuades pel bloc.

L’objectiu és simplificar les regles de mobilitat durant la pandèmia que fins ara s’havien de basar en el “mapa semàfor” que elabora el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) en funció de criteris epidemiològics i estableix el nivell de risc pandèmic en cada regió.

D’aquesta manera, els viatgers amb un Certificat Covid de la UE que acrediti la seva vacunació completa, la seva recent recuperació de la malaltia o un test negatiu previ al viatge podran desplaçar-se entre Estats membres sense més restriccions, quedant així exempts, per exemple, de quarantenes o proves diagnòstiques addicionals a la seva arribada a destinació.

En concret, el certificat de vacunació tindrà una validesa de nou mesos tret que la persona rebi una dosi de reforç, i en aquest cas es prorrogarà de manera indefinida. Quant a les proves diagnòstiques, la PCR es mantindrà en un termini màxim de 72 hores, mentre que el del test d’antígens es redueix de 48 a 24 hores.

Els ministres d’Assumptes Generals de la UE han donat el seu vistiplau als canvis que entraran en vigor a partir del pròxim 1 de febrer, si bé es tracta de recomanacions i no de regles vinculants per a les autoritats nacionals.

Els Estats membre tenen la competència del control de les seves fronteres, per la qual cosa els governs poden no seguir aquestes directrius malgrat haver-les consensuat.
De fet, almenys una desena de països s’han allunyat ja de les recomanacions actuals i imposen restriccions addicionals als viatgers amb Certificat Covid de la UE que viatgen al seu territori, per exemple exigint test als vacunats, entre ells França, Itàlia, Portugal, Alemanya o Països Baixos.