El Parlament declara que “Catalunya és republicana” i que no reconeix a cap Rei

La Cambra reprova al Rei i al Govern "per col·laborar en la fugida de Joan Carles I"

Imatge d’una sessió al Parlament de Catalunya. EUROPA PRESS

El ple del Parlament ha aprovat aquest divendres una proposta de resolució conjunta entre JxCat, ERC i la CUP que declara que “Catalunya és republicana i, per tant, no reconeix ni vol cap Rei”.

La resolució s’ha votat al ple extraordinari sobre la monarquia i ha tirat endavant amb 69 vots favorables de JxCat, ERC i la CUP, i 65 en contra del PSC-Units, els comuns, Cs i el PP.

La proposta també afirma que “la nissaga dels borbons ha estat una calamitat històrica per a Catalunya” i constata, segons el text de la resolució, el fracàs i la crisi definitiva del pacte constitucional del 1978.

Així mateix, ratifica, d’acord amb l’1-O, el 10 d’octubre i el 27 d’octubre de 2017, “que l’únic camí per superar aquest règim monàrquic és constituir efectivament la república catalana com un estat de dret, democràtic i social”.

El ple ha aprovat amb els mateixos vots una altra proposta de la CUP que reprova al Rei Felip VI “i a tota la dinastia borbònica per dècades d’impunitat i d’enriquiment il·legítim utilitzant les institucions públiques”.

Així mateix, la Cambra catalana reprova al Govern central i, específicament, a la vicepresidenta, Carmen Calvo, “per col·laborar en la fugida de Joan Carles I i com a còmplices de la impunitat perpetrada per la monarquia borbònica”.

Retirar el títol al rei emèrit

També amb el suport dels partits independentistes i el rebuig de la resta de grups, el Parlament ha donat llum verda a una iniciativa d’ERC que insta el Govern a reclamar al Govern central que impulsi les mesures necessàries per suprimir l’aforament a Joan Carles I i la retirada de la condició de Rei emèrit.

En la mateixa línia, ha tirat endavant una resolució presentada per JxCat, que reclama impulsar amb urgència una llei orgànica al Congrés que inclogui la retirada del títol de Rei a Joan Carles I i derogar el delicte de calúmnies i injúries contra la Corona, entre altres qüestions.

Aquesta mateixa proposta també reafirma el compromís del Parlament “amb els valors republicans i aposta per l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia”.

A més, el ple ha aprovat una proposta del PSC que considera que les presumptes irregularitats del Rei emèrit “han de ser investigades per la Fiscalia i l’agència tributària i atribuir i sancionar les responsabilitats que siguin pertinents arribat el cas”, que ha comptat amb el vot favorable de tots els grups excepte l’abstenció de la CUP.

Publicació al BOPC

La votació d’aquestes propostes s’ha produït passades les 22.00 hores perquè el ple s’ha retardat a causa de les peticions de reconsideració que han presentat tant Cs com PP a l’admissió a tràmit de diverses resolucions impulsades pels partits independentistes, ja que consideren que són inconstitucionals i contravenen la doctrina del Tribunal Constitucional (TC).

Aquestes peticions han estat rebutjades per la Mesa i la Junta de Portaveu, i abans de començar la votació, el president de Cs a la Cambra, Carlos Carrizosa, ha demanat torn de paraula i ha assegurat que a la reunió de l’òrgan rector el lletrat major del Parlament ha dit que els punts de les propostes que xoquen amb el TC no es publicarien en el Butlletí Oficial del Parlament (BOPC).

Per això, ha demanat que el president de la Cambra, Roger Torrent, especifiqui si es publicaran aquests punts, com el qual fa referència a l’1-O i al 27 d’octubre de 2017, i el que reprova al Rei, entre altres.

Torrent ha contestat que es votarien tots els punts admesos a tràmit, inclosos els que poden suposar un conflicte amb el Constitucional, i que els grups parlamentaris ja eren conscients de les consideracions que el lletrat major havia traslladat sobre “les limitacions de caràcter material pels advertiments del TC que s’han traslladat a la Mesa”.

També ha demanat intervenir el president de JxCat a la Cambra, Albert Batet, que ha exigit que tot el que es voti i aprovi al ple s’ha de publicar en el BOPC, i que, si hi ha algun funcionari que no ho publica, reclama a la Mesa “que prengui les mesures oportunes i obri els expedients oportuns”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els pagesos gironins diuen que la recollida de la poma “no serà com a Lleida”

Notícia següent

Continuen les tasques de neteja del camí de Balaguer a les Franqueses pel bosc de Ribera

Notícies relacionades