El Ministeri de Sanitat prohibeix fumar al carrer i tanca les discoteques

Els centres sociosanitaris faran PCR a tot nou ingressat 72 hores abans d'entrar-hi

Imatge d'un home fumant al carrer amb una mascareta posada. ISTOCK

El Ministeri de Sanitat ha acordat aquest divendres amb les comunitats “per unanimitat” prohibir fumar al carrer i a l’aire lliure (cigarrets i qualsevol dispositiu d’inhalació de tabac) si no es pot anar a dos metres de distància de seguretat, com han aprovat Galícia o Canàries, com a mesura de prevenció enfront del Covid-19. També s’ha fixat el tancament de totes les discoteques, sales de ball i bars de copes amb i sense actuacions en directe.

Així ho ha anunciat el ministre Salvador Illa en roda de premsa després d’una reunió extraordinària amb les comunitats en el Consell Interritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS).

En hostaleria, restauració, terrasses i bars/restaurants de platja haurà d’haver-hi un metre i mitg de distància entre taules, amb 10 persones com a màxim per grup. Aquesta distància també s’haurà de respectar en les barres. I la taula o agrupació de taules que s’utilitzin per als grups hauran de ser concordes al nombre de persones per respectar la distància mínima interpersonal.

Aquests establiments tindran la seva hora de tancament a la 1 de la matinada i no podran admetre nous clients des de les 12. De forma complementària s’ha acordat reforçar els controls per evitar el consum d’alcohol a la via pública que no estigui autoritzat, tenint en compte que les comunitats i ajuntaments aplicaran sancions.

Als centres sociosanitaris, es farà PCR a tots els nous ingressos 72 hores abans de la seva entrada. Igualment, es realitzarà aquesta prova als empleats que tornin de permisos i vacances, així com als nous treballadors.

Les visites als residents estaran limitades a una persona i una hora com a màxim al dia, tret que es trobi en situació greu i es temi per la seva vida. Les residències hauran de garantir que les visites a la gent gran es facin de forma esglaonada al llarg del dia per evitar que coincideixin diversos visitants. Les sortides dels residents en centres sociosanitaris també seran molt limitades.

Respecte a esdeveniments multitudinaris, s’haurà de fer una avaluació del risc per part de la comunitat autònoma seguint el document que va acordar la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial sobre aquestes activitats. Així, i tenint en compte aquesta avaluació, tots els esdeveniments hauran de tenir autorització de cada autonomia.

Una altra mesura són els cribatges amb PCR en grups específics: en cas de brot, es faran en poblacions de risc i potencialment exposades; per exemple, residents en centres sociosanitaris, barris amb transmissió comunitària, centres educatius, blocs de cases afectades i col·lectius vulnerables.

I s’han emès tres recomanacions: limitar les trobades socials al marge dels seus companys de convivència i que les trobades socials es limitin a un màxim de 10 persones. A les comunitats, s’insta a fer periòdicament PCR als treballadors de centres sociosanitaris que estiguin en contacte directe amb residents. També hi ha un recordatori per garantir els mitjans i capacitats dels sistemes sanitaris per al compliment del previst en el ‘Pla de Resposta Primerenca en un escenari de control de la pandèmia per Covid-19’.