El Govern de Torra ha patit 7 canvis a les conselleries en poc més de dos anys

Borràs, Artadi, Buch, Chacón, Vilallonga, Bosch i Maragall han deixat l'executiu per diferents motius

El Govern de Quim Torra ja ha patit 7 canvis a les conselleries en poc més de dos anys. El president va firmar el 19 de maig de 2018 el decret per designar l’executiu amb Pere Aragonès, Jordi Turull, Ernest Maragall, Jordi Puigneró, Miquel Buch, Ester Capella, Elsa Artadi, Chakir el Homrani, Josep Rull, Teresa Jordà, Toni Comín, Lluís Puig i Josep Bargalló.

El BOE no va publicar els nomenaments dels presos Turull i Rull, ni dels “exiliats” Comín i Puig. El 29 de maig Torra va nomenar el primer Govern “efectiu” amb Laura Borràs, Àngels Chacón i Damià Calvet. 5 d’aquells 13 consellers i conselleres han plegat del Govern per diferents motius: Borràs, Artadi, Buch, Chacón i Maragall. S’hi sumen les baixes d’Alfred Bosch i Mariàngela Vilallonga.

El primer en abandonar el Govern va ser Maragall, el novembre de 2018, per centrar-se en la seva candidatura a Barcelona. El març de 2019 el va seguir Artadi, també per afrontar les llistes a Barcelona. I també Borràs, que liderava la llista de JxCat al Congrés. La portaveu a Madrid va ser substituïda per Vilallonga, una de les tres baixes consumades avui.

Aquestes últimes baixes -Buch, Vilallonga i Chacón- responen a la intenció de Torra de “reforçar” el seu executiu de cara a la situació de pandèmia. Tot i això, altres fonts admeten que el president havia perdut la confiança d’aquestes ja exconselleres, sobretot després de la pugna entre JxCat i el PDeCAT.

Cal recordar que Torra ja va estar a punt de cessar Buch pels aldarulls posteriors a la sentència de l’1-O. I que Chacón, possible candidata del PDeCAT a les eleccions, era l’última dirigent del Govern que manté el carnet del partit, després de les baixes de Calvet, Puigneró, Budó i el propi Buch.

L’executiu ha comptat també amb la baixa de Bosch, que va plegar del Govern després del cas de presumpte assetjament a la seva conselleria, destapat per l”Ara’. Bosch era el substitut de Maragall al departament d’Exteriors.