Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

El consum d’ansiolítics il·legals augmenta a Europa arran de la pandèmia

La popularització de la venda online i la crisi econòmica pot empitjorar les drogoaddiccions

L’Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies (EMCDDA per les seves sigles en anglès) ha alertat del consum il·legal d’ansiolítics com les benzodiazepines arran de la pandèmia.

En el seu últim informe sobre estupefaents publicat aquest dimarts, l’agència europea assegura que el confinament va canviar els patrons de consum de les drogues, amb menys ús de substàncies “habituals” en entorns socials, com la cocaïna o l’MDMA, i un major consum de benzodiazepines i cànnabis. L’EMCDDA tem que la popularització de la venda online i la crisi econòmica per la covid-19 “empitjori la problemàtica” de les drogoaddiccions a Europa.

Com que la venda a peu de carrer va quedar totalment paralitzada durant el confinament, venedors i consumidors van optar pels intercanvis a través del “dark net”, les xarxes socials i les entregues a domicili.

“Veiem un major interès en l’ús de les tecnologies digitals en el mercat de les drogues”, afirma el director del EMCDDA Alexis Goosdeel. Des de l’agència, creuen que el tràfic digital podria persistir després de la pandèmia.

Més ansiolítics durant la pandèmia

Els experts de l’agència europea de les drogues asseguren a l’ACN que els confinaments han contribuït a un augment en el consum d’ansiolítics de forma il·legal. Segons els seus estudis, aquest increment s’ha produït sobretot per l’ús que n’han fet els consumidors habituals de drogues per afrontar “l’ansietat i la depressió”, així com “els símptomes d’abstinència” per altres substàncies.

L’agència europea de les drogues ha detectat al mercat més “versions falses” de medicaments prescrits per a l’ansietat, com pot ser el Xanax o el diazepam. Popularment conegut com a “Vàlium del carrer”, l’EMCDDA recorda que porten substàncies noves i “molt tòxiques”.

“No només hem detectat un augment de consum de benzodiazepines, sinó també un increment dels danys causats per aquestes”, remarquen a l’ACN experts de EMCDDA. Per això, alerten del risc de sobredosis que comporten aquests medicaments falsos.

La cocaïna, cada cop més problemàtica

Tot i que amb el confinament va caure el consum de cocaïna, aquesta droga encara està en el punt de mira de les autoritats. L’últim any es va registrar un nou “rècord” de confiscacions de cocaïna a Europa, especialment a Bèlgica, Espanya i els Països Baixos.

“La cocaïna cada cop té un paper més destacat en els problemes de drogoaddiccions a Europa”, alerta l’informe.

Des de la crisi econòmica del 2008, a Espanya ha disminuït el consum de cocaïna, però actualment és la causant del 53% de les morts relacionades amb drogoaddiccions. A més, l’agència europea avisa que cada cop són més els qui busquen tractament pel seu consum. A l’Estat representen un 43% de tots drogoaddictes que entren en tractament.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Cap multa durant els primers dies de la campanya Ciutat 30

Notícia següent

La nova estafa telefònica comença pel prefix 216

Notícies relacionades