El confinament va fer augmentar els casos i la gravetat de la miopia

Les malalties oculars, especialment entre els nens, cada vegada tenen major prevalença, a causa d’un major ús de les pantalles. A més, segons les primeres dades de què es disposa, el confinament ha fet que moltes d’aquestes malalties, especialment la miopia, hagin augmentat en nombre de casos (11,7%) i que els que ja eren miops hagin vist com les sevess diòptries augmentaven un 46%.

Segons Padmaja Sankaridurg, catedràtica de la Universitat de New South Wales de Sydney, la miopia té causes genètiques, però també socioeconòmiques, ja que les famílies amb menys recursos tenen menys accés tant a optometristes com a dispositius correctors, com ulleres i lents de contacte.

“En els últims 20 anys ha baixat l’edat dels pacients miops, i ara fins i tot hi ha nens de pre-escolar”. D’aquesta manera, a Espanya “el 20% dels nens de 7 anys pateixen miopia”, afegeix Sankaridurg, que ahir va rebre el premi internacional optometrista de l’Any 2020 que atorga la facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa de la UPC, el Col·legi d’Òptics optometristes de Catalunya i l’Associació Catalana d’Optometria i Teràpia Visual.

Per això els experts de la Fundació Barraquer aconsellen limitar l’ús de les pantalles, que no hauria de superar l’hora diària en els nens de 3 a 6 anys, ni les dues hores en els menors de 16, tal i com explica La Vanguardia.