El Comitè d’Afers Legals del Consell d’Europa demana a Espanya que alliberi els presos i retiri les euroordres

El text que ara es debatrà a l'Assemblea reclama la reforma de la sedició per evitar penes "desproporcionades"

L’esborrany de l’informe del Consell d’Europa (CoE, per les seves sigles en anglès) sobre els presos independentistes catalans demana a Espanya que els “indulti o alliberi” i que retiri les peticions d’extradició contra l’expresident Carles Puigdemont i els exconsellers a Bèlgica. Redactada per un ponent que ha fet una investigació sobre el terreny, la resolució també reclama la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició per evitar “penes desproporcionades per transgressions no violentes” o per criminalitzar “l’organització d’un referèndum il·legal”. El Comitè d’Afers Legals i Drets Humans del CoE ha aprovat aquest dijous el text que es debatrà a l’Assemblea Parlamentària a finals de juny.
L’esborrany de la resolució també demana a Espanya que retiri l’acusació contra la resta de càrrecs de baix rang en la causa de l’1-O. “També que s’abstinguin de sancionar els successios dels empresonats per accions simbòliques que només expressen la seva solidaritat amb els detinguts”, diu el text, en referència a l’expresident Quim Torra.

Igualment, l’informe demana a l’estat que obri “un diàleg obert i constructiu amb totes les forces polítiques a Catalunya, inclòs els que s’oposen a la independència, per enfortir la qualitat de la democràcia espanyola”.

El diputat socialista letó, Boriss Cilevics, ha realitzat l’informe durant un any i mig durant el qual ha visitat Madrid i Barcelona.