El Bo Cultural inclourà videojocs però no toros, moda ni gastronomia

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha explicat que el Bo Cultural que el Govern lliurarà als joves que compleixin 18 anys amb 400 euros per a consum cultural inclourà videojocs però no inclourà toros, disseny, moda ni gastronomia.

En una entrevista a El Periódico recollida per Europa Press aquest dilluns, Iceta ha concretat que la intenció de l’Executiu és fer a la fi de gener el decret pel qual es reguli “amb precisió” el contingut en el qual podrà gastar-se aquest Bono.

Ha aclarit que productes digitals i subscripcions a plataformes i a mitjans de comunicació tindran un topall: “No voldríem que ningú es gastés el bo en només una cosa”, ha argumentat el ministre.

Així mateix, ha reivindicat que el ventall de productes culturals als quals es podrà dedicar “serà molt gran” i ha detallat que han utilitzat els comptes de la cultura que elabora cada any el Ministeri en col·laboració amb l’Institut Nacional d’Estadística (INE) com a guia per a elaborar el Bo.

“El que allí es contempla com a cultura és per regla general el que el Bo Cultural Jove cobrirà”, ha assegurat Iceta, que ha celebrat textualment que la noció de cultura és molt àmplia i molt personal.

En ser preguntat pel projecte de la Biblioteca Pública de l’Estat a Barcelona, Iceta ha assegurat que en 2023 es posarà la primera pedra i en 2027 “hauria d’estar acabada si res es torça”, atès que en 2022 hi ha 1,5 milions d’euros pressupostats, dels quals 1,2 serviran per a buidar el solar sobre el qual es construirà i els 300.000 restants per a adequar el projecte a nous requeriments.

SECTOR AUDIOVISUAL

En ser preguntat per les diferències del sector audiovisual entre Catalunya i Madrid, Iceta ha sostingut que “sens dubte hi ha un terreny que Catalunya ha perdut i Madrid encapçala aquesta batalla ara” en aquest àmbit, un canvi que ha atribuït textualment a diversos anys d’una percepció d’inestabilitat i de mirar més cap a dins que cap a fora en la comunitat catalana.

Ha subratllat que Catalunya té “un gran potencial en el terreny audiovisual i ha d’aprofitar-lo” i ha destacat que un dels projectes del Govern és un ‘hub’ audiovisual que no es limiti a Madrid i impulsi inversions en altres comunitats autònomes que ajudin tant a la producció pròpia com a la instal·lació d’empreses estrangeres.

HERMITAGE

Sobre el projecte del Hermitage a Barcelona i la posició de l’Ajuntament, Iceta ha dit que davant un projecte “de l’envergadura del Hermitage cal dir: ‘D’entrada, sí'”.

“S’ha posat el ‘no’ per davant massa aviat. És veritat que pot haver-hi problemes d’ubicació, de comunicació, de saturació museística… però no hauria rebutjat d’entrada aquesta possibilitat”, ha resolt el ministre.