Processó de la Moreneta, Montserrat
Els catalans que es consideren creients són el 46,9%, la xifra més baixa de tot l’Estat. A la resta d’Espanya, les dades també confirmen una tendència sostinguda: el 39% de les persones es declaren atees, agnòstiques o indiferents, xifra que s’ha estabilitzat després d’anys de creixement, reduint-se 2,5 punts amb relació a l’any anterior. Madrid i Euskadi tenen entre un 44 i un 47% de no-creients. En canvi, Ceuta, Melilla, Extremadura i Castella-la Manxa mantenen índexs de religiositat per sobre del 67%.
La catorzena edició de l’estudi ‘Laïcitat en xifres’ de la Fundació Ferrer i Guàrdia mostra el manteniment del relleu generacional en les opcions de consciència. Les persones joves d’entre 18 i 34 anys es declaren majoritàriament no religioses. El grup més majoritari és el de les noies entre 18 i 24 anys, mentre que el grup de 35 a 44 anys presenta un lleu repunt de la religiositat respecte a l’any anterior. Les dones continuen mostrant una major religiositat que els homes, especialment en el grup de persones catòliques practicants.
Les dades reflecteixen un descens generalitzat dels ritus de pas religiosos i una desvinculació progressiva de la pràctica religiosa, fins i tot entre les persones que es declaren catòliques: 7 de cada 10 no són practicants.
La majoria dels matrimonis a Espanya són civils (82,3%), una tendència encara més marcada a Catalunya, on arriben al 90,5%, la tercera comunitat amb menys proporció de matrimonis religiosos. Els naixements fora del matrimoni es mantenen en un 50%, consolidant una tendència iniciada fa dècades.
El nombre d’estudiants espanyols que cursen religió continua disminuint i se situa en 2.940.793, però el professorat assignat a aquesta matèria ha augmentat fins als 36.686 docents. Paral·lelament, creix l’alumnat que opta per activitats alternatives a la religió: un 42,6% a primària, un 45,9% a l’ESO i un 66,4% al batxillerat. Aquesta tendència és especialment clara a Catalunya, el País Basc i les Illes Balears, on la majoria d’estudiants no cursen religió. De fet, a Catalunya el curs 2020-2021 el 61% dels alumnes de primària i el 60,5% d’ESO van cursar activitats alternatives a la religió. Al Batxillerat van ser el 87,4%.
Actualment, Espanya compta amb 2.548 centres educatius catòlics, dels quals un 94,6% són concertats i, per tant, reben finançament públic parcial. Els centres catòlics representen el 9% del total de centres educatius de l’estat, amb una presència especialment significativa a Cantàbria, La Rioja, Castella i Lleó, Euskadi i les Illes Balears. A Catalunya el 17,5% dels alumnes del curs 2021-2022 anaven a centres confessionals. Les escoles concertades catòliques representen el 8,4% del total d’escoles catalanes, una mica per sota de la mitjana espanyola del 9%. Pràcticament tots els centres catòlics són concertats.
L’assignació tributària a l’Església catòlica ha assolit un màxim històric de 297,7 milions d’euros, malgrat que només un 10,4% dels contribuents marca exclusivament la seva casella a la declaració de la renda. Aquest augment s’explica, en part, perquè les persones que ho fan solen tenir rendes altes.
La Fira ÀPAT Costa Daurada i Terres de l'Ebre arriba a firaReus Events, del 10 al 12 de maig. Productors,…
El cinquè Recompte de Persones Sense Llar a Badalona ha localitzat 110 persones dormint a la via pública aquesta passada…
Montblanc farà un concurs per triar el disseny que lluirà la samarreta dels 20 anys de la Festalateva, la setmana…
La Guàrdia Civil, en el marc de l'Operació Proas, ha desarticulat una organització criminal assentada a les Terres de l'Ebre,…
La Guàrdia Urbana de Lleida va detenir ahir al matí a un jove de 25 anys acusat d'assetjament sexual i…
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimecres al Congrés que la societat espanyola, les empreses i…
Esta web utiliza cookies.