El 71,1% dels catalans volen una república

Junqueras és el líder polític millor valorat i l'únic que aprova

El 71,1% dels catalans prefereixen una república com a forma de govern, mentre que el 14,5% opta per una monarquia, el 4,6% per una altra opció, el 6,7% no ho sap i el 3,1% no contesta, segons una enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat.

L’enquesta, que es va dur a terme entre el 29 de setembre i el 9 d’octubre –tot just després de la inhabilitació de l’expresident Quim Torra– s’ha fet amb una mostra de 1.500 persones i té un marge d’error de 2,53.

Quan s’analitzen les preferències entre república i monarquia segons els votants de cada partit, l’enquesta reflecteix que els electors dels partits independentistes i els comuns aposten per la república de manera pràcticament unànime: el 97,5% entre els de JxCat, el 95,6% entre els de ERC, el 94,3% entre els de els comuns, i el 100% dels de la CUP.

En el cas dels partits estatals de la dreta, es mostra una clara majoria favorable a la monarquia, tot i que no és tan àmplia com en els partits sobiranistes amb la república: el 60,4% dels votants de Cs volen monarquia, el 77,3% dels del PP i el 83,3% dels de Vox, que destaca perquè no hi ha cap elector que vulgui una república, sinó que l’11,1% aposta per una altra forma de govern alternativa.

Els votants més dividits són els del PSC, perquè el 51,9% opta per una república, el 29,5% per la monarquia, el 9% no ho sap, el 6,4% prefereix una altra opció, i el 3,2% no contesta.

El CEO també demana als enquestats que valorin diverses institucions, i la monarquia espanyola és la pitjor valorada amb un 1,86 de nota mitjana, el 77,6% la suspenen, el 18% l’aprova i el 4,3% no sap o no contesta.

L’Església catòlica és la segona institució pitjor valorada amb un 2,42 de nota mitjana, mentre que els Mossos d’Esquadra és la que obté la millor puntuació amb un 5,92, seguit dels ajuntaments amb un 5,37 i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) amb un 5,29, que són les úniques tres que aproven.

A més, el Govern rep una nota mitjana de 4,87, millor que la del Govern central, que té un 4,15, tot i que en una altra pregunta es demana que es valori la gestió de tots dos governs i obtenen pitjor nota.

En aquesta pregunta, la Generalitat té una nota mitjana de 3,88, pitjor que el 4,07 que va obtenir en una enquesta del CEO al juliol, mentre que el Govern central també empitjora i passa del 3,84 al 3,54.

VALORACIÓ DELS LÍDERS

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, repeteix com el dirigent polític que els catalans valoren millor i torna a ser l’únic que aprova, perquè obté un 5,61 de nota mitjana, seguit per la secretària general del mateix partit, Marta Rovira, amb un 4,9.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa (PSC), que ha guanyat rellevància amb la gestió de la pandèmia del coronavirus, és el tercer líder millor valorat amb un 4,72, en empat amb el portaveu dels comuns al Congrés, Jaume Asens, i seguit de prop del diputat de la CUP al Parlament Carles Riera (4,60).

Amb un 4,23 se situa la presidenta dels comuns a la cambra catalana, Jéssica Albiach, a la qual segueixen els dos últims presidents de la Generalitat Quim Torra (4,19) i Carles Puigdemont (4,17) –tots dos de JxCat–, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, amb un 4,01.

Amb una puntuació més baixa, el president del PP català, Alejandro Fernández, obté un 2,75, la portaveu de Cs, Lorena Roldán, un 2,32, i finalment el líder del partit taronja a Catalunya, Carlos Carrizosa, amb un 2,28.