Drets Socials destinarà 160 MEUR dels Next Generation a crear espais residencials per a col·lectius vulnerables

Cervera no descarta revisar els criteris de la Renda Garantida per les dificultats de gestió amb l'Ingrés Mínim Vital

Primer pla de la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, somrient a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) l'agost de 2021 (Horitzontal)
El Departament de Drets Socials destinarà 160 milions d’euros (MEUR) dels fons europeus Next Generation a crear espais residencials de llarga durada per a col·lectius vulnerables. Serviran per “esponjar” altres equipaments i estaran pensats per persones d’avançada edat, amb discapacitat, amb problemes de salut mental, víctimes de violència de gènere, o bé usuaris que es trobin en situació de sensellarisme. La seva consellera, Violant Cervera, ha explicat en una entrevista a l’ACN que es tracta d’un dels projectes de la partida de drets socials “bàsics”, d’un total de 400 MEUR. Cervera també ha obert la porta a revisar els criteris de les ajudes de la Renda Garantida per les dificultats de gestió i tramitació amb l’Ingrés Mínim Vital.
Els fons europeus que ajudaran a pal·liar els estralls de la covid-19 en l’àmbit social arribaran en dos grans paquets: un de drets socials bàsics i un destinat exclusivament a l’habitatge. Cada partida serà de 400 MEUR, sumant doncs, uns 800 MEUR en total. Tal com ha relatat la consellera la primera és la que està actualment més “avançada” i esperen poder signar el conveni el pròxim mes de setembre.

En aquest paquet social – a més dels 160 MEUR destinats a crear aquests nous espais residencials de llarga durada – hi haurà cinc línies d’actuació diferents. Una d’elles relacionada amb la prevenció de l’envelliment i l’acció comunitària; una altra estarà centrada en projectes tecnològics (com les teleassistències o la telemedicina); una de les branques abordarà la transformació dels sistemes dels serveis socials; una estarà dedicada a infants i joves; i hi haurà un darrer apunt centrat en l’accessibilitat i l’eliminació de les barreres arquitectòniques.

Una part del pressupost que arribi se la quedarà el departament i una altra anirà destinada a una convocatòria de subvencions per ajuntaments i entitats d’arreu del territori. “Les necessitats de cada àrea són diferents i volem arribar a tot arreu”, ha insistit Cervera.

Dificultats en la gestió de la Renda Garantida

La consellera també ha parlat de la Renda Garantida de la Ciutadania, que actualment “no compta amb una llista d’espera” i que resol les sol·licituds en un màxim de dos mesos. Això sí, ha lamentat el complicat encaix que té amb la mateixa ajuda en clau estatal, l’Ingrés Mínim Vital, que funciona amb uns criteris diferents.

Tot plegat “dificulta la tramitació” i “complica la feina” dels serveis socials. “El que demanem a l’Estat és disposar de més competències i poder integrar nosaltres els diners dins de la nostra Renda Garantida”, ha apuntat Cervera. En aquest sentit, també ha obert la porta a revisar els criteris d’accés de l’ajuda catalana. “Em sembla bé que ho estudiem, perquè tot evoluciona molt ràpidament i pot ser que actualment hi hagi unes necessitats diferents”, ha afegit.

De cara als pròxims mesos, i davant la previsió que la crisi social i econòmica es continuï notant amb força, la titular de Drets Socials ha recordat que la Renda Garantida és una “partida oberta” i que si entren més sol·licituds “buscaran els diners” per posar-los a disposició. “Avui tenim unes condicions i demà unes altres”, ha assenyalat, “a mesura que arribin les solucionarem”.

Crida a la vacunació a les residències

Pel que fa a les residències, Cervera ha posat en valor que el percentatge de treballadors vacunats sigui “alt” – superior al 90% – i que molts dels professionals estiguin pendents de rebre la pauta completa. Això sí, també ha fet una crida destinada a totes aquelles persones que treballen en aquests equipaments i que no volen rebre la vacuna. “No podem obligar a ningú, però demano que facin el gest per protegir els usuaris”, ha insistit, “els demanem des del Govern que facin un esforç”.