Dos nounats intercanviats per error al 1993 hauran de ser indemnitzats

La justícia apunta que només el personal sanitari tenia accés als bebès

El Jutjat de Pamplona ha condemnat al Servicio Navarro de Salut–Osasunbidea (SNS-O) a indemnitzar amb 320.000 euros una família per un intercanvi de bebès recents nascuts que va tenir lloc per error l’any 1993 a l’Hospital Virgen del Camino de la capital navarresa.

L’any 2015, una de les noies afectades va poder demostrar a través d’una prova d’ADN que la seva mare en realitat no era la seva mare biològica. Per la seva banda, l’altra noia que hauria estat intercanviada després de nàixer es va negar a fer-se la prova d’ADN i poder esclarir els fets.

La família afectada va decidir demandar el SNS-O sol·licitant una indemnització total pels perjudicis d’1,7 milions d’euros, quantitat que el jutge ha acabat rebaixant. Per la seva part, el servei de salut navarrès i la seva companyia d’assegurances va rebutjar la seva responsabilitat i van al·legar que en el moment del naixement els bebès havien estat plenament identificats i portaven el seu braçalet.

Segons el SNS-O, es va fer un correcte control dels pesos de les criatures i es van complir totes les mesures de seguretat, raons per les quals no estava acreditat que hi hagués hagut cap intercanvi. No obstant això, el jutge apunta que, tenint en compte que les dues noies van nàixer el mateix dia i que el propi SNS-O assegura que només el personal sanitari podia accedir als bebès i, el més probable és que es produís un intercanvi per error a l’hospital.