La Diada del Teatre ofereix als usuaris 80.000 butaques disponibles

La iniciativa Cap Butaca Buida té més de 200 espais escènics adherits d’arreu del país

07 de març de 2025 a les 08:20h

Catalunya es prepara per viure una nova jornada històrica amb la celebració de la segona edició de Cap Butaca Buida, el proper dissabte 22 de març. La Diada del Teatre ofereix enguany 80.000 butaques disponibles de més de 200 teatres adherits amb un objectiu clar: omplir tots els teatres del territori i batre un nou rècord d’espectadors en un sol dia.

Impulsen la iniciativa l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en el marc del I Pla d’Impuls del Teatre de Catalunya 2023-2026, i la col·laboració de diverses institucions, teatres, ateneus, productores i companyies adherides.

Sota el lema “El Teatre T’Omple”, Cap Butaca Buida vol convertir el proper dissabte 22 de març en una jornada festiva i alhora reivindicativa que ajudi a consolidar la Diada del Teatre, posant en valor, sobretot, el poder transformador de les arts escèniques.

La presidenta de l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA),Isabel Vidal, destaca que “ens trobem davant d’una oportunitat única per celebrar el talent dels nostres artistes, la bona manera de fer del sector de les arts escèniques i reforçar la nostra identitat col·lectiva a través de la cultura. Cada obra, cada funció programada pel 22 de març és una invitació al gaudi, a la reflexió, al diàleg i una trobada entre generacions. I donar suport al teatre és invertir en un espai d'expressió que transforma la societat i crea un llegat artístic i social que ens beneficia a tots”.

Enguany, Cap Butaca Buida compta amb més de 200 espais escènics adherits d’arreu del país i per primera vegada el projecte s'estén més enllà de Catalunya, incorporant sales de les Illes Balears, la Catalunya Nord, la Comunitat Valenciana i l'Alguer. Aquests nous territoris enriqueixen la iniciativa, amb teatres com l’Auditori de Manacor, el Centre Cultural de Pesillà de la Ribera, el Teatre Talia de València i el Teatre Cívic Gaví Bal·lero de l’Alguer que han confirmat la seva participació.

A Catalunya, Barcelona concentra el major nombre de sales participants amb 145; Tarragona n’aporta 21; Girona 20, i les comarques de Lleida, 16.

Cada butaca plena és un èxit pel sector i un triomf per a la societat

En la seva primera edició, Cap Butaca Buida va reunir, en un sol dissabte, 55.583 espectadors que van omplir les platees dels 145 espais escènics que s’hi van adherir, entre teatres públics, privats i ateneus d’arreu de Catalunya, superant el 92% d’ocupació mitjana. Aquesta xifra va suposar un rècord absolut d’ocupació a Catalunya.

El vicepresident d’ADETCA, Toni Albaladejo remarca que “ el 22 de març no és un dia qualsevol. És el dia que tots hem d'omplir les butaques dels teatres d’arreu, per donar suport als nostres artistes i viure la màgia de l'espectacle en directe. No hi ha excuses: busqueu l'obra que més us agradi, reuniu amics, familiars i sortiu a gaudir d'una experiència única, perquè el teatre és un pilar fonamental de la nostra comunitat”.

Jofre Blesa, vocal de la junta d’ADETCA i coordinador del projecte, assegura que “ara és el moment de seguir fent costat a les arts escèniques i per això us animem a sumar-vos al repte d’omplir les platees i demostrar plegats que el teatre és viu i necessari. Cap Butaca Buida és un aplaudiment a la cultura, un suport als teatres, empreses i els artistes i professionals de la cultura i un impuls perquè el teatre continuï emocionant-nos”.

Cap Butaca Buida amb Pallapupas

Enguany Cap Butaca Buida destinarà un percentatge de la seva recaptació a Pallapupas, una ONG integrada per actors i actrius professionals que treballa en els usos terapèutics de l’humor als centres hospitalaris. Compten amb un mètode artístic propi i donen servei a pacients de totes les edats. Amb més de 20 anys d’experiència, Pallapupas treballa dia a dia per donar-li lloc a l’humor i a riure durant el procés de la malaltia i, d’aquesta manera, poder transformar els hospitals en espais més amables i plens de vida.

El I Pla d’Impuls del Teatre de Catalunya 2023-2026

El I Pla d’impuls del teatre de Catalunya 2023-2026 és una iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Associació́ de Professionals de la Interpretació́ i la Direcció́ de Catalunya (AADPC), l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), l’Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya (CIATRE), l’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics (TTP), el Col·lectiu de Companyies de Teatre Independent de Catalunya, la Plataforma d’Arts de Carrer (PAC) i UNIMA Catalunya, que compta amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull (IRL) i el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), i la complicitat dels teatres públics, ateneus, companyies, productores, artistes i professionals del sector, municipis, entitats i equipaments escènics de Catalunya. Aquest pla d’impuls consta de 23 mesures específiques que tenen per objectiu impulsar projectes de suport a la creació i a la producció; millorar la difusió i generació de públics; impulsar la contractació; assegurar la formació i la capacitació; incentivar la recollida de dades i coneixement; i altres variables de sostenibilitat mediambiental i accessibilitat.

Per més informació sobre els teatres adherits i venda de localitats visiteu la pàgina oficial www.capbutacabuida.cat.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit