Catalunya

La diada de Sant Jordi 2025 es presenta com la festa més important del món

La consellera de Cultura reivindica Sant Jordi com “la festa més gran del món” i anuncia un programa amb novetats, tradició i projecció internacional

La consellera de Cultura de la Generalitat, Sònia Hernández Almodóvar, ha presentat premsa la programació d’activitats de la diada de Sant Jordi d’enguany, acompanyada per la directora general de Difusió, Bet Valls. L’acte ha tingut lloc pocs dies abans de la celebració, i ha servit per desgranar les activitats previstes, l’enfocament de la campanya institucional i les novetats més destacades.

La consellera des d’un inici ha volgut deixar clara la rellevància d’aquesta festa per al país: “Sant Jordi és dels dies més importants de la cultura catalana. És dels dies més importants del calendari de casa nostra. A més, és una festa ciutadana. És l’esdeveniment més gran del món, deixeu-me dir-ho així”, ha afirmat.

Aquesta edició de 2025 aposta per fer de Sant Jordi no només una celebració de la literatura, sinó també una defensa activa dels valors cívics i de l’accés universal a la cultura.

 

Un programa per recuperar tradicions i donar veu a tothom

La programació incorpora tant actes ja tradicionals com noves propostes que busquen enriquir la Diada. Segons Hernández Almodóvar, l’objectiu és doble: recuperar costums que havien quedat en segon pla i alhora projectar una mirada renovada cap al món.

Entre les novetats destacades hi ha l’estrena de “Les veus de Sant Jordi”, un cicle de videopodcasts que es transmetran des del Palau de la Generalitat. Es tracta de taules rodones on escriptors i escriptores compartiran reflexions sobre el món actual, la literatura i la seva tasca creativa. “És un dia per conversar amb aquells que ens han fet viatjar. Un dia en què la literatura i el gust per la cultura són visibles”, ha remarcat Hernández.

També es posarà en valor la feina de traductors, gèneres literaris menys habituals, com la literatura infantil i juvenil i es comptarà amb la presència de figures com Maite Carranza i Alicia Pof al capdavant.

 

Un diàleg de luxe: Javier Cercas i Salvador Illa

Un dels actes més destacats del programa serà la conversa entre l’escriptor Javier Cercas i el líder polític Salvador Illa. Aquesta trobada simbolitza l’esperit de Sant Jordi com a espai de diàleg entre àmbits diversos: la cultura, la política, el pensament crític.

 

22 i 23 d’abril: dies clau per a la cultura catalana

El 22 d’abril, el Govern aprovarà oficialment el decret de concessió de les Creus de Sant Jordi, una de les màximes distincions del país. Es donaran a conèixer les personalitats i entitats guardonades, en reconeixement de la seva trajectòria i aportació a la societat catalana.

L’endemà, el 23 d’abril, el Palau de la Generalitat obrirà les portes al públic en una jornada d’activitats obertes. Hi haurà la tradicional xocolatada als Jardins dels Tarongers, signatures de llibres, visites culturals i actes als principals museus i espais literaris de la ciutat.

A més, es traduirà un poema de Mercè Marçal, que es llegirà durant la jornada, i es destacarà la presència de la delegació del Govern a Madrid. Precisament, serà a Madrid on del 16 al 30 d’abril es podrà observar una representació de la celebració catalana. Segons ha destacat la consellera, aquest fet s’ha produït amb “l’objectiu de compartir la Diada fora de Catalunya”.

 

Una campanya visual que recupera l’essència de la llegenda

La directora general de Difusió, Bet Valls, ha presentat la imatge de la campanya institucional d’enguany. S’hi destaquen els elements més simbòlics de la llegenda de Sant Jordi —el drac, la rosa i el llibre—, representats d’una manera que, segons Valls, “transmet l’alegria i la força de la festa”. “És una campanya que comença l’11 d’abril i vol preparar escoles, llibreries i tota la ciutadania. Hem traduït la campanya en 11 llengües diferents per fer arribar el missatge arreu”, ha explicat.

La campanya també preveu obsequis especials a les parades de llibres i roses, que estaran disponibles gràcies a la col·laboració d’institucions i entitats culturals.

 

Una Diada per a tothom: reivindicació i participació

Tant la consellera com la directora han volgut remarcar que Sant Jordi és una festa inclusiva, transversal i compartida. El lema implícit de la jornada és clar: “El Sant Jordi és de tothom”. A més, es recuperarà, un acte que feia anys no es feia: la missa tradicional de Sant Jordi, que tornarà a formar part de l’agenda institucional.

Lourdes Tasies

Graduada en Ciències polítiques i de l’administració per la Universitat de Barcelona. Redactora cobrint informació a Barcelona.

Missatges recents

Resposta contundent dels sindicats a PortAventura amb una llista dels drets incomplerts

En menys de 24 hores, el PortAventura viurà una jornada històrica per una vaga massiva dels seus treballadors. Tot i…

7 minuts fa

Dijous Sant caòtic pels Bombers amb un ferit greu i onze persones rescatades

Els Bombers han fet onze rescats i recerques de persones al medi natural aquest dijous. En un dels casos, el…

34 minuts fa

Els busos llançadora de Renfe ‘abandonen’ una desena de persones a Castelldefels

Desenes de persones s'han quedat atrapades durant més d'una hora aquesta matinada a l'estació de Castelldefels. Són els passatgers de…

47 minuts fa

La Generalitat es marca l’objectiu d’ingressar entre les “50 regions més innovadores d’Europa”

El president de la Generalitat, Salvador Illa, i el president de la Fundació “la Caixa” i president del Patronat del…

13 hores fa

Un bebè de cinc mesos torna amb els seus pares després que Serveis Socials s’ho retirés

Dos pares de Castella-la Manxa han aconseguit recuperar al seu bebè després que Serveis Socials consideres que estava en "risc".…

14 hores fa

La diada de Sant Jordi arriba a la Generalitat amb una jornada de debats i diàlegs

La Generalitat de Catalunya donarà el tret de sortida a la celebració institucional de Sant Jordi el dia 22 d'abril…

14 hores fa

Esta web utiliza cookies.