Detecten els dos primers casos de la variant colombiana a Espanya

El Servei de Microbiologia de Son Espases ha detectat, per primera vegada, dos casos de la variant colombiana del coronavirus, anomenada VOC B.1.6, a Mallorca i destaca que la variant anglesa continua sent la predominant a Balears, amb un 80% dels casos nous detectats. Es tracta dels primers casos de l’esmentada variant a Espanya.

La Unitat de Genòmica Microbiana del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Són Espases ha detectat aquests dos casos d’una variant nova del SARS-CoV-2 en l’última tanda de seqüenciació, corresponent a la quarta setmana d’abril i primera de maig, en la qual s’han analitzat 70 casos, ha detallat la Conselleria de Salut en un comunicat.

Dels 70 casos analitzats, 56 pertanyen a la variant britànica, que continua sent la predominant a Balears, amb un 80%.

Dels altres 14 casos seqüenciats, 13 presenten la mutació E484K, que determina una certa disminució de l’eficàcia de les vacunes disponibles. L’altra variant detectada no es considera de rellevància.

Entre aquests 13 casos esmentats, per primera vegada hi ha dos casos de la VOC 1.621, colombiana, detectats a Mallorca.

La resta són variants ja detectades anteriorment. En concret, hi ha cinc casos de la variant brasilera (P1) (tres a Mallorca i dues a Eivissa), tres de la nigeriana (B.1.525) i tres de la novaiorquesa (B.1.526), tots ells a Mallorca.

Fins al moment, no s’han trobat en Balears casos de la variant de l’Índia.