Congelar els embrions i transferir-los en diferit “no afecta” l’èxit dels tractaments de reproducció

Un estudi europeu amb 460 dones conclou que la taxa d'embaràs és del 29,6% en fresc i del 27,8% amb la vitrificació

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'una dona embarassada. ISTOCK
Congelar els embrions i transferir-los en diferit o no congelar-los “no ofereix diferències significatives” segons un estudi on han participat 460 dones que conclou que la taxa d’embaràs és del 29,6% en fresc i del 27,8% amb la vitrificació. La taxa de nens nascuts “va ser pràcticament la mateixa” amb un 27.4% en el grup que va apostar per la vitrificació, i un 28.7% en el grup que va realitzar el cicle en fresc. L’estudi publicat a ‘The British Medical Journal’ ha estat elaborat per hospitals i centres de reproducció assistida públics i privats de Dinamarca, Suècia i el centre Dexeus Dona de Barcelona, que destaca en un comunicat que els resultats demostren que vitrificar el material biològic “no afecta l’èxit dels tractaments”.
Les dones participants tenien entre 18 i 39 anys, amb cicles menstruals regulars, i es van dividir en dos grups. En el primer grup es va optar per vitrificar tots els embrions obtinguts després de l’estimulació ovàrica i la fecundació en laboratori i se’n va transferir un descongelat prèviament.

En el segon grup es va seguir un procés de FIV convencional, i es va realitzar la transferència també d’un únic embrió però en un cicle en fresc. En les dones que van presentar una alta resposta al tractament d’estimulació ovàrica d’aquest grup (més de 18 ovòcits) se’ls va oferir la possibilitat de posposar la transferència de l’embrió en fresc com a mesura de seguretat.

Pel que fa al risc de complicacions durant l’embaràs, el part o neonatals tampoc es van observar diferències significatives, encara que sí que es va apreciar un lleuger major pes dels nadons en néixer i una major durada de la gestació en el grup en què es van vitrificar tots els embrions, així com un risc més alt de naixements prematurs en el grup que va fer el tractament en fresc.