El Servei de Diagnòstic Patològic de Peixos de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha confirmat el primer cas d’infecció per betanodavirus en un mero a Catalunya. L’exemplar, trobat en aigües pròximes a Barcelona, presentava símptomes compatibles amb la necrosi nerviosa viral (VNN), una malaltia que des de fa anys afecta de manera greu les poblacions de meros i altres espècies de peixos a la Mediterrània.
La detecció va ser possible gràcies a l’avís d’un membre de l’Associació de Pesca Submarina de Barcelona, que va lliurar l’animal a la UAB. Les mostres enviades posteriorment al laboratori de referència europeu van confirmar, mitjançant tècniques moleculars, una elevada presència del virus en l’encèfal del peix.
Aquesta identificació, juntament amb altres alertes de meros morts o amb símptomes similars, confirma la presència i avanç de la VNN al litoral català. En els darrers anys, el virus ha provocat brots especialment greus a Grècia, el sud d’Itàlia, les Illes Balears i més recentment a les Açores, amb una propagació constant cap al nord.
Davant aquest escenari, la UAB i l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) han posat en marxa una xarxa permanent d’alerta i recollida de mostres per identificar nous casos i fer-ne el seguiment. Els investigadors Francesc Padrós i Maria Constenla remarquen que “la identificació i el seguiment dels brots i la caracterització del virus són crítics per establir plans de contenció, especialment en zones molt sensibles”.
Actualment, existeixen eines diagnòstiques molt precises i fins i tot una vacuna comercial desenvolupada per HIPRA per prevenir la malaltia, que podria servir de base per aplicar mesures experimentals en zones protegides.
Tot i això, cal deixar clar que el betanodavirus no afecta els humans. Aquesta malaltia és exclusiva dels peixos, especialment dels meros, llobarros, daurades i altres espècies marines, i provoca danys greus al seu sistema nerviós i als ulls. Per tant, tot i que és una amenaça greu per a la biodiversitat marina i per a la pesca, no representa un risc per a les persones ni pel consum de peix.