CONFIRMAT: Es prorrogaran els ERTO

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La vicepresidenta primera del Govern central i ministra d’Afers Econòmics i per a la Transformació Digital, Nadia Calviño, ha afirmat aquest dilluns que la pujada del salari mínim inteprofesional (SMI) d’aquest any serà “relativament limitada” i s’aplicarà durant els mesos d’octubre a desembre, sense caràcter retroactiu.

Calviño, en unes declaracions a TVE recollides per Europa Press, ha expressat confiança en què els agents socials, que es reuneixen aquest dilluns amb el Ministeri de Treball, arribaran a un acord aquest mes de setembre sobre la pujada de l’SMI, actualment situat en 950 euros mensuals per catorze pagues.

“L’augment de l’SMI l’hem de fer sempre que no posi en risc l’ocupació, sobretot per als joves”, ha dit la vicepresidenta, que ha afegit que el Govern central es guiarà per les recomanacions de la comissió d’experts que va crear per analitzar la millor manera per apujar l’SMI de cara a l’objectiu d’arribar al 60% del salari mitjà al final de la legislatura.

Calviño ha explicat que la via per apujar l’SMI es pot reprendre ara a causa de les dades positives del mercat laboral, amb caigudes “sense precedents” de l’atur i baixada dels treballadors en expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO).

Precisament, a propòsit dels ERTO, la vicepresidenta primera ha confirmat que la intenció del Govern central és prorrogar aquest instrument més enllà del 30 de setembre, si bé ha indicat que caldrà fer-ho “en els paràmetres que generin més ocupació”.

Això implicarà, amb tota probabilitat, una revisió de les exoneracions a la Seguretat Social vinculades als ERTO.

“Cal anar a un mecanisme permanent. Aquest mes el que hem de veure amb els agents socials és com fem aquesta transició per continuar ajudant els sectors que no han recuperat la normalitat”, ha apuntat Calviño, que ha recordat que els ERTO s’han anat adaptant al llarg de la pandèmia en el que respecta, per exemple, als sectors protegits i les exempcions de cotitzacions.