Indignació dels restauradors i comerciants: ‘Si has de venir a passar calor, et quedes a casa’

La nova norma d'estalvi energètic causa escepticisme i preocupa a propietaris

La nova normativa d’estalvi energètic ha causat escepticisme entre botiguers i restauradors en el primer dia en vigor. A Barcelona, bona part dels negocis afirmen estar complint amb la reducció la potència de la climatització i la recomanació de mantenir les portes tancades.

Tanmateix, les temperatures eren aquest matí dispars entre uns locals i altres. Preguntats per l’ACN, comerciants i restauradors es queixaven que 27 graus és una temperatura molt alta, especialment si hi ha moviment i patien per una caiguda de l’afluència.

Alguns restaurants fins i tot lamentaven que abaixant la temperatura ambient ara les neveres “gasten més llum“. Per contra, alguns clients agraïen que no fes tan fred en ple estiu.

Les crítiques a la mesura eren més dures entre alguns restauradors. “Estem gastant més llum i perdent negoci”, opinava aquest dimecres el propietari del local “A Brasa” de la capital catalana, Victor Chumilla. En aquest sentit, explicava que les neveres gasten “molt més” quan la temperatura ambient és elevada, tal com imposa la nova norma. “No és el mateix que una nevera estigui a un espai que està a 24 o 25 graus que a 30. Va més forçada, genera molta més calor i consumeix molta més llum”, resumia el restaurador, que assegurava que això “repercutirà” també en la factura. “D’estalviar no estalviarem res”.

A més, Chumilla apuntava que en el cas dels bars i restaurants, els forns i les brases estan a temperatures molt elevades i sovint, com en el seu cas, comparteixen espai amb el menjador. “A dins de la cuina es pot arribar a gairebé 50 graus”, deia. “Que un cuiner treballi a aquesta temperatura és molt complicat perquè li podem causar un dany a la seva salut, és una qüestió de riscos laborals“, agregava el propietari del restaurant.

El restaurador també es mostrava preocupat per la clientela. De fet, assegurava que a primera hora del matí alguns clients ja s’havien queixat de la temperatura de l’establiment. “Si has de venir a un lloc a passar calor, et quedes a casa teva amb aire condicionat”.