Dimarts, 14 de maig de 2024
És notícia

L’Associació Celíacs de Catalunya fa un balanç positiu dels controls de la gestió del gluten

Avatar photo

Tot i això, dades de les analítiques dutes a terme a l'inici d'aquest any 2023 indiquen que cal estar atent a les espècies i a les infusions

Des de l’any 2008, l’Associació Celíacs de Catalunya porta a terme anualment un estudi de mercat amb l’objectiu de realitzar un control dels productes susceptibles de ser consumits per a persones celíaques per tal d’en cas de detectar desviacions, poder influir en les polítiques de control, així com en la legislació sobre l’etiquetatge i protegir, per tant, la seguretat del col·lectiu celíac.

El nou informe d’analítiques dut a terme per l’entitat recull les dades dels anys 2020, 2021 i 2022. Les mostres van ser analitzades a l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), amb qui l’entitat té conveni de col·laboració, i al Laboratori Anabiol, ambdós laboratoris acreditats per a l’anàlisi del contingut de gluten mitjançant la tècnica oficial (Elisa R5).

De les 509 mostres analitzades durant aquests tres anys:

  • 301 han estat mostres artesanals  (productes sense envasar o envasats en el punt de venda, com gelats, embotits i productes carnis, productes de fleca, de pastisseria i rebosteria i plats preparats)
  • 168 industrials (productes envasats com fruits secs, infusions, làctics, patés, cremes per untar i espècies i condiments)
  • i 40 industrials a granel (com infusions, espècies i condiments).

Els productes estan dividits en 3 categories segons la menció al gluten en el seu etiquetat: sense gluten, amb l’etiquetatge precautori d’al·lèrgens (pot contenir traces de gluten) i cap menció al gluten.

Segons els resultats de les anàlisis, es pot indicar que durant aquests tres anys, s’han obtingut un 98,2% de resultats negatius (<20 ppm) de totes les mostres analitzades, fet que indica que els controls i manteniments de la gestió del gluten s’estan duent a terme de manera correcta.

Per altra banda, un 1,8% de les mostres analitzades van donar positiu. En comparació amb informes d’analítiques d’anys anteriors, el percentatge de mostres positives ha disminuït un 1,2% respecte a 2019 (3% de mostres positives), quasi un 2% respecte a 2018 (3,77%), i quasi un 3% respecte a 2017 (4,6%). Això denota una millora contínua dels autocontrols de la indústria alimentària respecte al control del gluten en els productes acabats.

Les mostres analitzades amb resultats positius de gluten han estat un plat preparat artesà, espècies, condiments i infusions industrials, algunes a granel, i farines i preparats industrials.

7 de les 9 mostres analitzades que han donat un resultat superior a 20 ppm de gluten, i que per tant, no són segures pel consumidor celíac, no presentaven cap menció “sense gluten” a l’etiquetatge i eren aliments susceptibles de contenir-ne, és a dir productes que no haurien de ser consumits per a les persones celíaques. Això demostra la importància de sempre comprovar que tinguin el símbol o menció “sense gluten” els productes no genèrics, i no fiar-nos només dels ingredients o la menció a les traces de gluten. Pel que fa a les espècies, com podem observar, és una de les famílies de productes amb més positius, tan a granel (no recomanables per a les persones celíaques) com a envasades en pols. D’aquesta manera creiem convenient mantenir la precaució a l’hora de comprar espècies i assegurar-se sempre que estan etiquetades amb la llegenda “sense gluten” o símbols de l’espiga barrada.

En aquesta línia, els productes analitzats d’inici de 2023 fins ara com ara, tot i que no entren a l’estudi publicat, ens mostren unes dades rellevants. De 6 mostres d’espècies envasades i etiquetades sense gluten de dues botigues en línia especialitzades, 2 van donar valors positius.

Es tracta d’una dada preocupant que ha fet activar les mesures pertinents a l’entitat, contactant amb el venedor del producte i la marca associada a ell. A més, s’ha comunicat a l’Agència Catalana de Consum i a l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària els resultats de les mostres positives, per tal que iniciïn les accions de control pertinents.

En tot cas, l’entitat recomana basar la dieta en aliments que naturalment no tinguin gluten i consumir productes que estiguin etiquetats “sense gluten”. Pel que fa als productes no envasats o envasats al punt de venda, recomana comprar productes sense gluten en establiments acreditats per l’Associació Celíacs de Catalunya.

Consulta la Taula orientativa d’Aliments amb gluten i sense en cas de dubte.

Podeu consultar l’informe en qüestió i els dels últims anys:

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Explosió en un laboratori de drogues clandestí al Garraf

Notícia següent

Torna la celebració de les Noces d’or a Molins de Rei

Notícies relacionades