Catalunya vol prohibir fumar als cotxes i a les terrasses

També planteja empaquetar igual totes les marques de tabac i prohibir els additius que donen aroma

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut

El Ministeri de Sanitat ha acabat de redactar l’esborrany del Pla Integral contra el Tabaquisme, que planteja la prohibició de fumar als vehicles privats, empaquetar igual totes les marques de tabac o equiparar els cigarrets electrònics als convencionals. El document ja ha estat enviat a les associacions mèdiques i científiques, així com a totes les comunitats autònomes perquè presentin les seves aportacions abans del 15 de desembre.

L’objectiu del govern espanyol és aconseguir que l’any 2023 s’hagin incrementat els espais lliures de fum, incloses les cigarretes electròniques i els productes de tabac escalfat, als espais exteriors. En aquest sentit, es vol prohibir fumar a les terrasses de bars i restaurants i a les proximitats dels edificis públics. També es contempla la prohibició de fumar en espais privats com els cotxes.

D’altra banda, Sanitat vol equiparar les cigarretes electròniques al tabac i adaptar-se “als canvis produïts en el mercat amb l’aparició de nous productes”, dels quals es vol eliminar la publicitat i les promocions a les xarxes. També es pretén fer un empaquetatge genèric de totes les marques per eliminar-li l’atractiu i prohibir els additius que donen aroma al tabac i productes relacionats.

Per últim es vol fer una revisió fiscal que comportaria un augment del preu de tots els productes relacionats amb el tabac. A diferència d’altres plans contra el tabaquisme, en aquest també parla de mesures mediambientals i deixa la porta oberta a la prohibició de fumar a les platges. Tot amb l’objectiu d’arribar a reduir un 30% el consum de tabac de cara a l’any 2025 i assolir la meta establerta per l’OMS.