Catalunya segueix en risc per fred

Les temperatures mínimes seguiran molt baixes, amb valors que poden arribar a entre -4 i 8 graus centígrads (ºC) en nou comunitats autònomes i a aquest avís groc per risc meteorològic se sumarà aquest dimarts Andalusia i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, per risc o risc important (taronja) de forts vents i ones que poden aconseguir una altura de 4 metres d’altura.

En concret, el risc per temperatures mínimes a les quatre províncies de Galícia, a les nou de Castella i Lleó, a Cantàbria, La Rioja, Navarra, les tres províncies d’Aragó, Guadalajara, Barcelona, Girona, Lleida i València.

A més, el risc per fenòmens costaners afectarà a Cadis, Màlaga, Granada, Almeria, Ceuta i Melilla, on s’espera vent molt fort de l’est, amb força 7 i fins i tot 8, en la costa i mar endins i onatge d’uns tres metres. Aquest risc a Almeria, Granada i Màlaga serà de nivell taronja (risc important) ja que en elles l’onatge podrà aconseguir 4 metres d’altura.

Per part seva, Cadis tindrà així mateix avís per vent de llevant que tindrà ratxes de fins a 80 quilòmetres per hora.

urant la jornada d’aquest dimarts s’esperen gelades intenses en àmplies zones de la meitat nord peninsular i vent fort amb intervals de fort en l’Estret i a Alborán.

En l’àrea de l’Estret, sud-est peninsular, Comunitat Valenciana i Canàries els cel estaran nuvolosos i tindran probabilitat de precipitacions, encara que les més abundants s’espera en l’Estret, interior sud-est i nord de les Canàries muntanyenques.

A la Meseta i Balears poden donar-se alguns intervals de núvols baixos i en el sud-oest peninsular de mitjanes i altes. Poc nuvolós o buidat en la resta. La cota de neu, que en tot cas serà en petites quantitats, se situarà entre 1.000 i 1.400 metres en el sistema Central i entre 1.200 i 1.600 metres en les serres del sud-est.

També poden registrar-se boires o boires matinals a l’interior sud-est i de Galícia, alt Ebre, aquest de la Ibèrica i muntanyes del centre. A Melilla seran probables les calitges.

Respecte a les temperatures, l’AEMET ha pronosticat pocs canvis en general, amb màximes en augment en altiplà Sud i en descens a Canàries. Les temperatures mínimes pujaran en el sud-est i s’esperen gelades a l’interior de la meitat nord de la Península. També pot haver-hi gelades, encara que més disperses en el sud-est i en zones de l’altiplà nord, el sistema ibèric i Pirineus.

Finalment, informa que el vent bufarà de l’est a Galícia, meitat sud peninsular i Balears, amb intervals de fort a Alborán i llevant fort en l’Estret. A Canàries predominaran els alisis. En la resta del país el vent serà fluix i variable amb un cert predomini de la component sud al Cantàbric.