5.000 catalans gaudiran d’un sou universal de 800 € al mes

T'expliquem com funcionarà aquest pla, quins requisits demanarà i si pots formar part dels beneficiaris d'aquest programa pioner

El Govern de la Generalitat està acabant de tancar els últims detalls d’un pla pilot de renda bàsica universal que rebran 5.000 catalans a partir del 2023.

Per ara, queda negociar el finançament d’aquest programa per incorporar-lo definitivament als Pressupostos del 2023, però tot apunta què podria veure la llum durant el primer trimestre de l’any vinent, tal com apunten des de El Periódico de Catalunya.

Si finalment s’aprova, aquest pla serà el primer aprovat a l’Estat i funcionarà de prova pilot per saber com li canvia la vida a les persones beneficiàries.

En total, la Generalitat haurà de destinar 40 milions d’euros anuals per a aquest programa.

 

Com funciona la renda bàsica universal?

A diferència d’altres ajudes com l’Ingrés Mínim Vital (IMV), la renda bàsica és una dotació universal que no s’ha de demanar i no depèn de cap condicionant.

Les úniques persones que queden excloses d’aquesta renda serien les persones que formin part del 10% de persones més riques a Catalunya.

Segons les últimes informacions, quedaran excloses les persones amb rendes superiors als 45.000 euros o que paguen impost de Patrimoni.

Aquesta decisió s’ha pres perquè si aquestes persones fossin seleccionades, al final acabarien pagant més diners d’impostos que de la mateixa renda bàsica vital, i per tant s’ha decidit deixar-les al marge de l’experiment.

La resta de la població és candidata a ser escollida per a aquest programa, independentment del seu nivell d’ingressos, les responsabilitats familiars i altres condicionants.

És a dir, aquesta renda bàsica la podrà rebre qualsevol persona del país, si no es troba entre el 10% de persones amb més patrimoni.

A més, no s’haurà de demanar perquè els seleccionats la rebran pel simple fet de ser residents a Catalunya.

 

Qui participarà en aquest programa?

La Generalitat pagarà 800 euros cada mes a 5.000 persones que encara no han estat escollides. De fet, seran 800 euros per als adults i 300 per als nens, ja que ells també poden ser seleccionats.

2.500 persones seran escollides de forma aleatòria entre el 90% de la població catalana. Les 2.500 restants seran residents en dos pobles escollits prèviament.

En aquest últim cas, els dos pobles hauran de tenir entre 1.200 i 1.400 habitants i hauran de pertànyer a dues províncies diferents.

Tal com confirma El Periódico, els participants rebran una notificació oficial per part de l’Administració i hauran de respondre, indicant que sí que volen formar-hi part. Si no és així, quedaran exclosos de la prova.

 

Objectius

Hi ha dos objectius primordials que es busquen amb aquesta prova pilot. El primer, i més evident, és buscar que tots els ciutadans tinguin la capacitat de viure per sobre del límit de la pobresa.

És a dir, es busca que tots els ciutadans puguin cobrir les necessitats bàsiques en un context on cada cop hi ha més percentatge de gent pobre o que no arriba a finals de mes.

L’altra finalitat és veure com canvia la vida dels beneficiaris i estudiar les seves reaccions. Així, es podrà veure si aquesta renda ajuda els joves a marxar de casa; si els adults redueixen la seva jornada laboral; si passen més temps amb els seus fills o fan més activitats d’oci amb ells; si viatgen més, etc.

També es pretén descobrir si es redueixen els índexs de criminalitat; si té efectes sobre la salut (amb les famílies anant més a professionals com dentistes o psicòlegs); o fins i tot si afecta el despoblament de les zones rurals.