Catalunya preveu triplicar les PCR

"Sembla que tendim a l'estabilització des del punt de vista epidemiològic", assegura Argimón

El nou secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimón, ha anunciat aquest dimarts que l’estratègia contra el coronavirus passarà per dues línies d’acció que ha qualificat de molt ràpides: un increment de test PCR, amb 24.000 diàries, i un increment en la detecció dels contactes amb 500 ‘gestors covid’, i ha afegit: “La nostra vacuna és mascareta, mans i distància social. Serà simple però és així”, ha dit.

En la roda de presentació de les línies d’actuació de l’agència després del seu nomenament com a secretari, Argimón ha detallat que la capacitat de fer PCR a Catalunya, de 8.000 proves diàries ara –entre 4.000 i 5.000 durant el confinament– arribarà a les 24.000 gràcies a la instal·lació de “petits robots a diferents centres”.

Sobre els ‘gestors covid’ que es van anunciar dijous, seran part integrant dels equips d’atenció primària i “permetran la identificació ràpida de contactes”, entre 10 i 15 per cada positiu de mitjana; i ha afegit que s’han reclutat 214 gestors en espera d’arribar al mig miler de persones amb aquest perfil, que estan en procés de formació.

“Aquesta setmana és molt important veure la tendència. Sembla que tendim a l’estabilització des del punt de vista epidemiològic, però insisteixo que s’ha d’esperar aquesta setmana”, ha dit Argimón, que ha precisat que la situació ha tingut una traducció de poc impacte en el sistema sanitari –excepte en el cas del Segrià (Lleida)–, i que s’han preparat 24 llits a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona per si cal un trasllat.

Ha concretat que els brots són de transmissió comunitària al Segrià, al Baix Llobregat, a l’Hospitalet i a Barcelona, on han entrat per Sants, a part de Figueres (Girona): “Tenim zones amb transmissió comunitària”, ha dit, i ha remarcat la importància de controlar els brots perquè no es produeixi aquesta situació.

“Tenim una estratègia ferma de control del brot i aquí no podem fallar”, ha dit Argimón, que sobre les dades d’aquests darrers tres dies, ha instat a analitzar-les amb prudència perquè encara falten resultats d’algunes PCR.

Argimón ha destacat que no es pot caure en l’imaginari que tot se soluciona amb les PCR ni pensar que tot es redueix a això: “No tenim vacuna, no tenim tractament, i l’única vacuna que tenim són les mesures de prevenció”, i ha instat a mantenir un ritme social més baix de l’habitual i a evitar reunions familiars.

Ha cridat a la solidaritat amb les persones grans, i ha avisat que prendrà decisions en les quals potser s’haurà de recular: “No tindrem cap vergonya a admetre-ho”, ha dit Argimón, que ha instat la premsa a dues reunions setmanals per avaluar les dades epidemiològiques i el risc de rebrot de cada regió sanitària.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat el nomenament d’Argimón com el d’un perfil “molt oportú” en aquests moments pel seu coneixement de l’àmbit assistencial, i ha remarcat que l’Institut Català de la Salut (ICS), que dirigeix Argimón, té un paper molt rellevant en la lluita contra el coronavirus, ha destacat la necessitat de treballar en xarxa; i ha agraït la tasca de l’exsecretari Joan Guix i tot el seu equip.

“El virus estarà durant molts mesos i necessitem un pla d’acció molt clar”, ha destacat Vergés, que ha citat la implicació de la Conselleria de Treball i Afers Socials per fer proves PCR també als centres de treball, a part d’estar en contacte amb el món municipal.