Catalunya podria entrar a la sisena onada en una o dues setmanes

Un treballador en un box de l'UCI covid de Vall d'Hebron. ACN

L’investigador del grup BIOCOMSC Enric Álvarez ha constatat aquest dissabte que cal esperar una o dues setmanes per veure si Catalunya entra en una sisena onada. En declaracions a Catalunya Ràdio, Álvarez ha remarcat que hi ha un “canvi clar de tendència” però per confirmar si és l’inici d’una nova onada cal esperar una mica més per comprovar si es mantenen els creixements persistents dels últims dies. “Si continua pujant com ho ha fet aquesta setmana i l’anterior, sí que estaríem a l’inici d’una sisena onada”, ha conclòs. Álvarez ha alertat que l’índex de positivitat creix ràpid des de nivells baixos, i això és un mal indicador en aquest sentit.

Si realment s’entra en una sisena onada, ha continuat, caldrà veure quin tipus de creixement és i què passa als CAP i als hospitals. En demanar-li per la diferència amb el centre d’Europa, Álvarez ha remarcat que hi ha un factor diferencial que és la major vacunació a Catalunya, però també el fet d’haver viscut ja una onada a l’estiu, que ajuda a la immunització superior.

Pel que fa al Nadal, ha subratllat que serà molt diferent quin tipus de creixement experimenta Catalunya les properes setmanes, si està en la banda de l’1,1 o l’1,2, que permetria viure les festes amb normalitat, o bé en la de l’1,4 i l’1,5. Álvarez ha explicat que el creixement que s’està experiment ara va començar abans del pont de Tot Sants i amb ell es va accelerar. “És el moment que ens anem a interiors però també el pont és un màxim en els índexs de mobilitat i interacció”, ha argumentat.