Catalunya està avui en alerta groga per fortes pluges i vent

Fins a quatre províncies estaran aquest dimarts en avís groc per risc de fortes pluges, que podran acumular fins a 40 litres en 12 hores durant la tarda en regions de Guipúscoa i Navarra.

En concret, tant al litoral de Guipúscoa com el seu interior, així com la vessant cantàbrica de Navarra, la zona costanera de Barcelona i el litoral sud de Girona seran en avís per pluges, segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

Guipúscoa i Navarra estaran en alerta des de les 12.00 hores d’aquest dimarts, mentre que Barcelona i Girona entraran en avís groc des de les 18.00 hores, acumulant fins a 30 litres en 12 hores. Totes aquestes províncies seguiran en alerta el dimecres, quan també s’esperen precipitacions.

A la resta d’Espanya, l’AEMET preveu cels ennuvolats o coberts al nord peninsular, amb precipitacions al Cantàbric i al Pirineu occidental, que seran més febles a Galícia, al nord-est de Castella i Lleó, al nord de sistema Ibèric i al Pirineu oriental.

No es descarten pluges també de forma dispersa en el sistema Central i a la resta de sistema Ibèric. Aquestes precipitacions podrien ser localment persistents en el Cantàbric i de neu al Pirineu, per sobre d’una cota que anirà baixant dels 1.800 metres a uns 1.500 o 1.600 metres.

A la fi del dia, s’esperen xàfecs i tempestes al nord-est de Catalunya i no es descarten que ocorrin també a les Illes Balears. En ambdues zones podrien ser localment fortes.

La resta de la península tindrà un cel poc ennuvolat o clar amb temperatures màximes en descens al terç nord-oest i en ascens en general a la resta. Les mínimes tendiran a pujar, tot i que baixaran en el quadrant sud-oest i a Melilla.

Predominaran els vents de nord-oest a la meitat nord peninsular i de l’oest a la meitat sud i a les Balears, amb intervals forts en el Cantàbric. En l’Estret i en Alborán, llevant girant a ponent.

Per la seva banda, a les Canàries s’espera un dia de núvols mitjans i alts, amb possibilitat d’algun xàfec o tempesta aïllat en zones altes. Tant les temperatures mínimes com les màximes seran altes per l’època de l’any a l’arxipèlag. El vent serà de l’est o nord-est, fluix en general.