Catalunya en alerta per fred

Barcelona, Girona, Lleida segueixen en risc per fred

Les gelades intenses continuaran afectant la meitat nord i el vent continuarà provocant fenòmens costaners en la zona de l’Estret i Alborán aquest dijous, segons ha pronosticat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que ha activat l’avís per risc (groc) o risc taronja  per a 24 províncies així com a la ciutat autònoma de Ceuta.

En concret, les gelades intenses provocaran un descens dels termòmetres fins als -4 a -8 graus centígrads a Orense, Navarra, La Rioja, les tres províncies d’Aragó, totes les de Castella i Lleó Guadalajara, Barcelona, Girona, Lleida i València.

A més, els fenòmens costaners mantindran aquest dijous amb avís taronja (risc important) a Màlaga, on s’esperen intervals de força 8 per vent de l’est i ones de 4 metres d’altura mar endins.

Mentrestant, tindran avís groc Ceuta, on s’espera que bufi vent de l’est amb força 7 i mar combinada de l’est entorn de 3 metres; així com a Almeria, Granada i Màlaga per vent de l’est i del nord-est amb força 7 i ones de tres a quatre metres. A Cadis, per part seva, el risc per fenòmens costaners –també groc– s’ha activat en preveure’s vent de Llevant amb força 7 en l’Estret, zona de Trafalgar i Algesires-Ceuta, amb mar combinada de l’est de 3 a 4 metres.

Així, aquest dijous la Aemet espera cels nuvolosos o coberts i amb pluges i ruixats a Canàries, que seran més abundants en el nord de les illes muntanyenques, on podrien anar acompanyades d’alguna tempesta i des d’on s’estendran de forma més feble i dispersa a la resta de l’arxipèlag.

Mentrestant, en l’àrea de l’Estret, litoral occidental de Màlaga i entorns d’Almeria i Granada també els cels estaran nuvolosos amb precipitacions, que seran més abundants i localment persistent en l’Estret.

Aquestes pluges podrien afectar, encara que de manera més feble i dispersa al golf de Cadis i a altres zones del litoral sud-est peninsular. A Balears, Castella-la Manxa i vall de l’Ebre, s’esperen intervals de núvols baixos i en el terç sud peninsular de mitjanes i altes.

Excepte aquestes pluges, en la resta del país els cels estaran poc nuvolosos, amb alguns núvols baixos matinals en el nord de Galícia.

La cota de neu, encara que la Aemet espera quantitats molt petites, se situarà entre els 1.400 i 1.700 metres d’altura en les serres del sud-est.

Quant a les boires i boires matinals la Aemet les espera a l’interior sud-est i de Galícia, i amb una certa persistència, a la vall de l’Ebre, al mateix temps que apunta que a Melilla també seran probables les calitges, que tampoc descarta que arribin al terç sud peninsular.

Respecte a les temperatures, les diürnes pujaran de manera generalitzada encara que a Canàries i punts del Cantàbric hi haurà lleugers descensos. Les mínimes pujaran en gran part dels terços oest i sud però descendiran a l’entorn de la comunitat Valenciana, aquest de l’altiplà sud i País Basc.

Les gelades afectaran l’interior de la meitat nord i seran una mica més disperses en el sud-est. Les més intenses es produiran en zones de l’altiplà Nord, sistema Ibèric i Pirineus.

Finalment, sobre els vents afegeix que bufaran fluixos o de component aquest més intensos a Galícia, altiplà Nord, meitat sud peninsular i Balears, fort o amb intervals de fort en l’Estret i Alborán. A Canàries predominarà el règim d’alisis.