Catalunya en alerta groga per fred i vent

Un total de 27 províncies en onze comunitats autònomes tindran avui avís groc per risc de vents, fenòmens costaners, pols en suspensió i, sobretot, per temperatures mínimes molt baixes, segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

En concret, les temperatures nocturnes seran molt baixes i s’esperen gelades amb temperatures d’entre -4 i -7 °C a Lugo, Orense, Àvila, Burgos, Lleó, Palència, Sòria, Segòvia, Salamanca, Zamora, Valladolid, La Rioja, Navarra, Osca, Saragossa, Terol, Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Conca.

A més, els fenòmens costaners posaran amb avís groc a La Corunya i Lugo, on bufarà vent de l’est o del nord-est amb força 7; mentre que el color groc estarà motivat a Cadis, Màlaga, Granada i Almeria, per vents de l’est amb força 7 i ones de 2 a 3 metres.

Per part seva, Cadis, tindrà risc per vent fort que bufarà amb ratxes màximes de l’est de fins a 80 quilòmetres per hora.

A Canàries, les illes de Lanzarote i Fuerteventura mantindran aquest dissabte risc per pols en suspensió que limitarà la visibilitat a 3.000 metres.

La predicció de l’AEMET per a aquest dissabte assenyala que a Balears i el sud de l’àrea mediterrània peninsular s’esperen cels nuvolosos o amb intervals nuvolosos, amb probables precipitacions febles en el sud de la Comunitat valenciana, Múrcia, Almeria i àrea de l’Estret.

En la resta de la Península predominaran els cels poc nuvolosos o buidats, però amb hi haurà intervals de núvols baixos en la resta del quadrant sud-est peninsular i, només a primeres hores, en l’àrea cantàbrica i l’alt Embriac. Així mateix anirà augmentant la nuvolositat de tipus mitjà i alt en el terç sud-oest peninsular.

A Canàries es mantindran els intervals nuvolosos i seran probables les precipitacions febles en el nord-oest de l’arxipèlag. Mentrestant, en el sud de Castella-la Manxa i en les depressions del nord-est no es descarten bancs de boira matinals.

En bona part de la Península les temperatures pujaran, però baixaran a la vall de l’Ebre i el quadrant sud-est. Les mínimes tendeixen a baixar en la meitat nord peninsular, on es reforçaran les gelades, però tendiran a pujar en la meitat sud i seguiran les gelades a l’interior sud-est, encara que només de manera feble.

El vent de Llevant fort bufarà en l’Estret mentre que es preveuen intervals de vent fort de l’est en el nord de Galícia i, durant les primeres hores del dia, del nord en el Empordà. En la resta de la Península predominaran els vents fluixos i seran variables o de component sud a Canàries.